Twaalf jaar cel voor man die dochter jarenlang misbruikte

© iStock

Twaalf jaar gevangenisstraf kreeg Heerlenaar Edwin H.(35) dinsdag opgelegd voor ernstig kindermisbruik.

Siebrand Vos

Onder anderen zijn eigen dochtertje heeft daar vanaf haar derde jarenlang onder geleden. Daarnaast raakte een vriendje van het meisje getraumatiseerd door misbruikpraktijken die zich eveneens gedurende meerdere jaren hebben afgespeeld, zij het minder frequent en langdurig.

Edwin H. kreeg de straf die twee weken geleden tegen hem was geëist. Omdat de man alle schuld bleef ontkennen en weigerde mee te werken aan een onderzoek naar zijn geestesgesteldheid, hebben zowel het openbaar ministerie als de rechtbank in Maastricht de kans op recidive groot geacht. Officier van justitie Sandra Kierkels stelde overigens op zitting dat zij voor verkrachting met geweld zestien jaar had kunnen eisen.

Ernstige stoornisOnderzoekers van het Pieter Baan Centrum, waar H. is geobserveerd, gaan er vanuit dat de Heerlenaar een ernstige persoonlijkheidsstoornis heeft. Hij zou verder over een minder dan gemiddelde intelligentie beschikken en mogelijk zwak begaafd zijn.

Het was de onderzoekers opgevallen dat Edwin H. dat goed wist te camoufleren. De manier waarop hij vriendinnetjes van zijn dochter wist mee te lokken naar speeltuin en zwembad getuigde juist van een bepaalde geslepenheid. De huisarts van het vriendinnetje waarschuwde de zedenpolitie, waarna de zaak aan het rollen kwam.

Veel emotiesDe zitting maakte twee weken geleden veel emoties los in de rechtbank. Ouders van een op dertienjarige leeftijd misbruikt vriendinnetje, waarvoor eveneens is veroordeeld, vertelden huilend dat ze haar kwijt waren geraakt. Zij zou aan een posttraumatische stress stoornis leiden.

De dochter van H. is er nog erger aan toe. Aan haar moet hij van de rechtbank alvast een voorschot van 20.000 euro op de schadevergoeding betalen. De uiteindelijke schadevergoeding voor het kind moet in een later stadium nog door de rechter worden vastgesteld.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee