Kidnap van baby schokt ‘stadsdorp’

Het huis in Heerlen waar afgelopen weekeinde een baby werd ontvoerd.

Het huis in Heerlen waar afgelopen weekeinde een baby werd ontvoerd.© Siebrand Vos

De schrik zit er goed in na de ontvoering van een baby. Dat de verdachten nog vastzitten, is de enige geruststelling voor de doorgaans redelijk rustige straat in Heerlen.

Geertjan Claessens

Een grote grijze auto verstoort zondagmiddag de rust door met veel geweld een oprit aan de Diamantstraat op te rijden. Na een korte stop scheurt hij weer weg, nageroepen door een wanhopige moeder. ‘Mijn kind! Ze hebben mijn kind!’ klinkt het. De vrouw heeft kort daarvoor klappen gekregen toen ze de baby wilde beschermen, en ligt volgens omwonenden na de kidnap aangeslagen op straat. Al snel wemelt het van de politie, die de straat afzet.

Korte tijd later worden in Beek vijf verdachten opgepakt die betrokken zouden zijn bij de ontvoering van de baby, mogelijk mede doordat een buurtbewoner het kenteken van een van de drie bij de ontvoering betrokken wagens heeft genoteerd.

In de celDe vijf blijven voorlopig vastzitten. Verder wil de politie weinig kwijt over de achtergrond van wat zich heeft afgespeeld in de doorgaans rustige straat. Wel is duidelijk dat de aanleiding in de relationele sfeer ligt; een van de verdachten is de vader van de ontvoerde baby. Volgens omwonenden logeerde het kind geregeld bij de familie in de woning van waaruit hij is ontvoerd. Een van de verdachten zou daar al eerder aan de deur zijn geweest.

De familie zelf wil vooral met rust gelaten worden. De voordeur vertoont nog sporen van geweld. De bewoonster die via de garagedeur naar buiten komt, oogt doodmoe. De politie en de huisarts zijn geweest, maar ook cameraploegen. Daar heeft ze even geen behoefte aan. De moeder en haar korte tijd ontvoerde baby willen volgens de bewoonster tot zichzelf komen om de schok te verwerken.

Klein ChicagoDe buurt is ook geschokt door de kidnapping op klaarlichte dag. „Later dringt pas tot je door wat er gebeurd is. Dit verwacht je niet in zo’n wijk. Musschemig is eigenlijk een dorp in de stad”, vindt een buurtbewoonster. „Hier gebeurt bijna nooit iets, gelukkig. En als er ’s avonds iets aan de hand is, dan zitten we achter een gesloten deur, met de gordijnen dicht.”

Maar zondagmiddag leek het ‘stadsdorp’ wel klein Chicago, zeggen andere bewoners, die vanwege hun privacy ook niet met naam in de krant willen. De woning waar de ontvoering plaatsvond ligt vlak bij een gastouderopvang en een speelterreintje. De witte huizen (vaak voorzien van rolluiken) ogen vredig. Sommige bewoners reageren na de ontvoering aanvankelijk schouderophalend.

OverlastHet deel van de straat dat aan de Sittarderweg grenst, is minder rustig. Bewoners van de flat op de hoek zorgen voor overlast, waarvoor volgens omwonenden geregeld de politie moet uitrukken. Zij kijken dan ook aanvankelijk niet zo op van het blauw in de straat. Pas als ze doorhebben wat er aan de hand is, komt de schok.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee