Let op: Meer tekenbeten door zachte winter

© iStock

De warme winter van het afgelopen jaar heeft voor een toename van het aantal tekenbesmettingen gezorgd. Dat blijkt uit onderzoek van professor Edwin Claerebout, parasitoloog aan de Universiteit van Gent, waarvan de resultaten dinsdag zijn gepresenteerd.

HBVL

“Teken kunnen door de warmere omgevingstemperatuur langer overleven dan normaal" verduidelijkt Claerebout.Ziekte van LymeTeken zijn vooral gevaarlijk omdat ze via bloed de ziekte van Lyme kunnen overdragen aan de mens. “Die ziekte veroorzaakt koorts, huidaandoeningen, gewrichtsontstekingen en kan ook leiden tot neurologische problemen. Hoe vroeger je erbij bent, hoe makkelijker te behandelen”, zegt Claerebout, die er dan ook op hamert goed te controleren op tekenbeten, bijvoorbeeld na een wandeling.

Besmetting bij dierenOok honden en katten kunnen een besmetting met Lyme oplopen via een tekenbeet. “Het is dus belangrijk ook je hond of kat op tijd en goed te controleren op tekenbeten, en naar een dierenarts te gaan wanneer je symptomen opmerkt. Je huisdier is een goede indicator voor de omgeving waarin je leeft: als je hond of kat met Lyme besmet is, weet je dat er besmette teken in je omgeving zitten en kun je extra oplettend zijn.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee