'Horrorclowns zaten met mes en zaag achter ons aan'

© AD

Ze speelden tikkertje. En gleden van de glijbaan. Totdat er ineens twee enge clowns voor hun neus stonden. De een had een mes in zijn hand, de ander een zaag. Gino (8) en Riona (10) uit Almere zijn zich wild geschrokken en durven nu niet meer alleen naar buiten.

Raymond Boere

De kinderen speelden in een speeltuintje achter hun huis toen de clowns lachend het plein kwamen opgelopen. ,,De één had groen haar, bloed aan zijn lippen en bloed aan zijn mes. De ander oranje haar en bloed aan zijn zaag,'' zegt de geschrokken Riona een dag later in haar huis aan de Sjorsstraat in Almere.

Bloed aan mes
De kinderen speelden in een speeltuintje achter hun huis toen de clowns lachend het plein kwamen opgelopen. ,,De één had groen haar, bloed aan zijn lippen en bloed aan zijn mes. De ander oranje haar en bloed aan zijn zaag'', zegt de geschrokken Riona een dag later in haar huis aan de Sjorsstraat in Almere.

De twee schreeuwden dat ze weg moesten gaan. ,,En als we dat niet deden zou hij achter ons aanrennen'.' zegt ze. Riona en de andere kinderen in de speeltuin zetten het op een lopen. ,,Maar er stond er één voor mij en één achter mij. Toen zei ik dat ik hem zou schoppen.''

Klopjacht
Uiteindelijk vluchten de kinderen bij een vriendje aan het plein naar binnen en belt een moeder de politie. In de buurt ontstaat direct een grote klopjacht op de clowns. Sommige buurtbewoners springen zelf in de auto en proberen de 'grappenmakers' te zoeken. Ook politie is massaal in de wijk en verspreid via burgernet een signalement van de clowns, maar ze worden niet gevonden.

De schrik zit er een dag later bij ouders nog goed in. Op het schoolplein van de nabijgelegen basisschool De Drieluik hebben ouders het nergens anders over. ,,Een horrorclown en ook nog in de Stripheldenbuurt. Ja ja, leuke grap'', dacht bewoonster Sabrina Bogers eerst nog toen ze maandag voor het eerst hoorde van de clown. ,,We hebben er eerst met mijn partner nog hartelijk om gelachen. Het lijkt wel de film It.''

Maar als blijkt dat het serieus is ook de politie de zaak hoog opneemt, slaat bij haar toch ook de schrik toe. ,,Heel ziek dit. Mijn dochter van negen jaar oud mocht altijd alleen fietsen naar school, maar ik heb haar nu gebracht en haal haar vanmiddag ook weer op.''
Slecht geslapen
Ook kinderen van basisschool de Drieluik hebben het bijna nergens anders meer over blijkt in de pauze op het schoolplein als een jongetje de juf aanklampt. Hij vertelt dat zijn vader hem tegen de clowns gaat beschermen, omdat hij een hele hoge hoogwerker heeft.

,,Dit soort verhalen krijgen wij nu te horen'', zegt de kleuterjuf. De school probeert zoveel mogelijk de rust te bewaren en kinderen gerust te stellen. Maar voor Gino en Riona is dat nog moeilijk te accepteren. ,,Ik heb heel slecht geslapen en durf niet meer alleen in de speeltuin te spelen. Alleen nog als er oudere kinderen zijn',' zegt ze. Rechercheurs van de politie zijn een onderzoek gestart naar wie er schuil gaan achter de clowns.

Overgewaaid
Het verschijnsel van de horrorclown, killerclown of terreurclown is overgewaaiduit de VS. Een van de inspiratiebronnen lijkt de clown Pennywise uit de Amerikaanse tv-serie It (1990) te zijn geweest. Meestal is het optreden van een horrorclown een grap van een tiener die leeftijdgenoten of anderen de stuipen op het lijf wil jagen. Soms blijft het daar niet bij en worden slachtoffers daadwerkelijk mishandeld of beroofd. Onderstaand filmpje laat zien dat het ook voor de clown soms niet goed afloopt.
 

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee