Onderzoek: muesli zit vol pesticiden

Het dagelijkse kommetje muesli is wellicht wat minder gezond dan gedacht.

Het dagelijkse kommetje muesli is wellicht wat minder gezond dan gedacht.© Thinkstock

Het kommetje muesli dat veel mensen 's ochtends naar binnen werken, is een stuk minder gezond dan we denken. Volgens onderzoek van een Franse milieuorganisatie zitten veel mueslisoorten namelijk vol met bestrijdingsmiddelen.

Karolien Koolhof

Het Franse Générations Futures onderzocht 20 verschillende soorten muesli die in Frankrijk in de supermarkt te koop zijn. Vier van die soorten zijn ook in Nederland te koop. Wat bleek: alle niet-biologische soorten bevatten bestrijdingsmiddelen. Bij de biologische varianten was dat niet het geval.De hier verkrijgbare - en dus niet-biologische - All Bran Fruit 'n Fibre van het Amerikaanse Kelloggs en Muesli de Luxe (de Nederlandse variant van de in Frankrijk geteste '30% Fruits et Noix') van het Britse Jordans komen er het slechtst vanaf met beide 10 verschillende soorten bestrijdingsmiddelen. In Kelloggs Country Store telden de onderzoekers er negen. Jordans Country Crisp bevat er zes. Met een gemiddelde van 0,35 milligram pesticide per kilo komt de All Bran Fruit 'n Fibre wat betreft de Nederlandse markt als slechtste uit de bus.CocktailBij een dosering van 50 tot 100 gram van de betreffende muesli per dag, zou het gevaar voor de gezondheid verwaarloosbaar moeten zijn volgens de onderzoekers. Maar met een gemiddeld aangetroffen concentratie bestrijdingsmiddelen die 354 keer zo hoog is als de maximaal toegestane hoeveelheid in drinkwater, moeten we ons volgens hen op z'n minst zorgen baren.,,We zeggen niet dat mensen ziek zullen worden door het eten van muesli, maar wel dat het abnormaal is om de dag te beginnen met een cocktail van hormoonverstorende stoffen die bovendien effect kunnen hebben op ongeboren baby's", laat François Veillerette van Générations Futures weten aan de Franse krant Le Parisien. ,,Om granen die bewaard worden in silo's of containers te beschermen, worden ontbijtgranen vaak bestuifd met insecticiden", verklaart hij de vondst. WetgevingDe Europese Commissie presenteerde in juni al twee wetsontwerpen om het gebruik van gevaarlijke bestrijdingsmiddelen terug te dringen. Alleen stoffen met een verwaarloosbaar risico zouden volgens die ontwerpen nog gebruikt mogen worden. Momenteel verschilt de wetgeving per land, waardoor het voor consumenten onduidelijk is welke stoffen zij kunnen aantreffen in producten van internationaal verkrijgbare merken. Het is nog onduidelijk wanneer er over de wetsontwerpen gesproken gaat worden.Zowel Kelloggs als Jordans waren tot nu toe niet in staat om een reactie te geven op de uitkomsten van het onderzoek. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit geeft aan de afgelopen jaren geen onderzoek te hebben gedaan naar ontbijtgranen, maar wel naar gewone granen. ,,Daarbij hebben we geen overschrijdingen gevonden", aldus woordvoerder Tjitte Mastenbroek. Hij vult aan: ,,We bekijken nu eerst welke normen er zijn gebruikt bij dit onderzoek, want pas dan kun je er iets over zeggen. In Nederland zijn er hele strenge normen, waardoor je bij een kleine overschrijding niet meteen risico loopt."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee