Ronny (61) wilde nog één ritje fietsen, en toen kwam die Porsche

© HBVL

Hij had cocaïne gesnoven, de bestuurder die haar man van de weg maaide. En reed 80 kilometer per uur, op een plek waar hij maar veertig mocht.

HBVL/Het Nieuwsblad

De echtgenote van Ronny Soenen (61) uit Blankenberge, die zondag in de populaire Spaanse badplaats Roses door een 38-jarige doodrijder van zijn fiets gereden werd, weet met haar verdriet en onmacht geen blijf. “Het ergste is dat ik hem nog niet eens heb gezien.”

Ze waren op bezoek bij Jacky Genesse (59) en Kari Vandenberghe (54), vrienden die dertig jaar geleden Blankenberge verruilden voor Roses, een populaire badplaats aan de Costa Brava. Jacky en Kari houden er Minigolf Greens open, waar Ronny Soenen en Anne Lambert (59) al ontelbare keren op vakantie gingen. Om te genieten. Van elkaar, de vriendschap, de kust.

Laatste fietstochtjeMaar sinds zondagmiddag zal het nooit meer zijn zoals het was. Ronny was nog een laatste fietstochtje aan het maken, voor hij de volgende dag met Anne naar België zou terugkeren. Op de weg van het centrum van Roses naar de vuurtoren ging het mis.

De bestuurder van een zwarte Porsche Cayenne, die veel te snel uit de bocht kwam, zag de fietser veel te laat. De wagen schepte hem van de weg, waardoor hij op de motorkap belandde. Toen de ­bestuurder besefte wat er gebeurd was en in een reflex remde, werd Ronny op de weg gekatapulteerd. Hij was op slag dood.

“Het ergste is dat ik hem nog niet eens heb kunnen zien”, zegt Anne. “De politie kon zijn lichaam nog niet vrijgeven, en vandaag rijd ik terug naar België. Ronny kan pas eind deze week worden over­gebracht, omdat Spanje woensdag een ­nationale feestdag viert. Zolang wachten om afscheid te kunnen ­nemen, is ondraaglijk.”

OndraaglijkEven ondraaglijk voor Anne is dat de aanrijder onder invloed achter het stuur zat en veel te snel reed. Na het ongeluk werd de 38-jarige Fransman aan een speekseltest onderworpen. Hij testte negatief op alcohol, maar positief op cocaïne. “Volgens getuigen reed hij ook minstens 80 kilometer per uur, terwijl in die bocht maar veertig is toegestaan”, klinkt het bij de lokale politie van Roses. “De man legde tegenstrijdige verklaringen af. Hij is beschuldigd van onvrijwillige doodslag en rijden onder invloed.”

Anne kan maar niet geloven wat er is ­gebeurd. “Dat uitgerekend Ronny dit overkomt”, zegt ze. “Hij was ontzettend voorzichtig als hij fietste. Hij droeg altijd een felgroene vest en zijn gele Eddy Merckx-truitje. Fier als een gieter was hij daarop. Geel valt op, zei hij. Dat is veilig.”

CamerabeeldenIn afwachting van verder onderzoek is de bestuurder voorwaardelijk vrijgelaten. Camerabeelden van een ­nabijgelegen flatgebouw moeten meer duidelijkheid brengen over het ongeval.

Ronny laat naast Anne zijn dochter Inge, zijn schoonzoon Ramses en zijn 6-jarige kleindochter Lilith achter. “Zij zal ­Pepe Ronny zo hard missen”, zegt ­Anne. “Zo noemde ze hem: Pepe Ronny. Naar ­peperoni, de pizza waar hij zo dol op was.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee