Facebook zet nationalistische site maand op zwart

De pagina van Nederland mijn Vaderland

De pagina van Nederland mijn Vaderland © AD/Facebook-pagina

Facebook heeft de nationalistische facebookpagina 'Nederland mijn Vaderland' op zwart gezet. De komende dertig dagen blijft dat ook zo. Nederland mijn Vaderland is boos en meent dat Facebook te veel macht heeft. Het is niet de eerste keer dat de pagina, die de grootste nationalistische community in Nederland vormt met bijna 280.000 likes, op zwart gaat.

Chris Klomp

Nederland mijn Vaderland, ooit begonnen als hyvespagina, wil Nederland 'houden zoals het is' en richt zich op thema's als immigratie, vluchtelingen en de EU. Anti-fascisten roepen regelmatig op om de site te rapporteren bij Facebook. De pagina ging eerder al eens uit de lucht. BanVolgens paginabeheerder Thomas van Elst is het onduidelijk waarom Facebook de pagina nu opnieuw op zwart heeft gezet. ,,We kregen zaterdag ineens de melding dat de pagina er af was in verband met een mogelijke schending van de voorwaarden. We hebben toen alle content van de laatste drie weken weggehaald en protest aangetekend. Zonder opgaaf van redenen hebben we nu een ban van dertig dagen.''Volgens Van Elst zijn hij en de andere beheerders scherp op mogelijke schendingen van de regels. ,,We doen dit met een team van vier mensen. We bekijken de reacties en halen sommige berichten weg. We hebben ook filters op de reacties en blokkeren mensen. Het is onmogelijk om alles te modereren. We hebben de teugels al scherp aangetrokken.''VrijheidNederland mijn Vaderland meent dat Facebook de vrijheid van meningsuiting van Nederlanders beperkt, zonder daar verantwoordelijkheid voor te nemen. ,,Wij krijgen als burgers niemand van Facebook te spreken, dus kunnen we alleen maar gissen naar de reden. Wij zijn een groot platform waar mensen hun onderbuikgevoelens kwijt kunnen. Misschien dat het iets te maken heeft met de verkiezingen die er straks aan zitten te komen, ik speculeer ook maar wat. Facebook heeft alle macht en wij staan machteloos.''Facebook is onbereikbaar voor commentaar. Het bedrijf heeft in het verleden al laten weten nooit op individuele gevallen in te zullen gaan.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee