Massavergiftiging voor handel in leeuwenbotten

De kadavers van de 22 onthoofde gieren.

De kadavers van de 22 onthoofde gieren.© AD/Conservation Action Trust

In een nationaal park in Mozambique zijn op grote schaal wilde dieren vergiftigd. Onderzoekers ontdekten tientallen kadavers waaronder enkele van leeuwen. Ze vermoeden dat de massavergiftiging verband houdt met de aanhoudende vraag naar leeuwenbotten vanuit Azië.

Caspar Naber

De massavergifting vond plaats in het Mozambikaanse deel van het Great Limpopo Tranfrontier Park, net over de grens van het Zuid-Afrikaanse Krugerpark. Tientallen kadaversOp slechts twee kilometer afstand van het ook bij Nederlandse safarigangers populaire Machampane Tourist Camp troffen de onderzoekers de kadavers aan van twee leeuwen, 51 aasgieren, drie visarenden, een arenduil, een geesnalvelwouw, twee nyala (antilopen), een warthog (wild zwijn) en een impala. In de kadavers van de drie laatstgenoemde diersoorten ontdekten ze zwarte gifkorrels, zo meldt de Zuid-Afrikaanse Conservation Action Trust. MutiDe leeuwenkadavers waren in stukken gehakt en ontdaan van alle botten. De 22 dode aasgieren waren onthoofd, vermoedelijk voor muti, zoals de traditionele geneeskunst door medicijnmannen in Zuid-Afrika heet. Op de onlangs gehouden CITES-top in Johannesburg werd besloten dat leeuwen op de lijst blijven staan van wilde dieren waarbij het verboden is om botten, stukken bot, klauwen, skeletten, schedels en tanden te verwijderen en te verhandelen voor commerciële doeleinden. Het verbod geldt niet voor privéfokkers van wilde dieren.TijgerbottenDe handel in leeuwenbotten neemt al geruime tijd toe door een groeiend tekort aan tijgerbotten. Die worden in landen als Vietnam, Laos en Cambodja verwerkt in pillen, poeders en andere middeltjes tegen allerhande kwalen. De botten gelden net als de ivoren slagtanden van olifanten en hoorns van neushoorns ook als potentieverhogend.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee