Clubs nemen snel maatregelen om kunstgras

© ANP

Vele honderden voetbalclubs maken zich zorgen over de mogelijke risico's van het voetballen op kunstgras. Ten minste 82 voetbalclubs hebben daarom concrete maatregelen genomen of gaan dat op korte termijn doen. Dat blijkt uit eenonderzoek van de NOS.

ANP

De maatregelen die de clubs nemen variëren. Sommige clubs gebruiken hun kunstgrasvelden voorlopig helemaal niet meer. Andere laten jeugdspelers er niet meer op trainen of spelen, staken de keeperstrainingen op kunstgras, stellen de aanleg van velden uit of vervangen de velden of het materiaal waarmee ze ingestrooid zijn.Aanleiding voor de plotselinge zorgen om de kunstgrasvelden is een uitzending van Zembla afgelopen woensdag. Daarin zeggen wetenschappers dat het RIVM nooit goed heeft onderzocht of kankerverwekkende stoffen in dit zogeheten rubbergranulaat in het lichaam van sporters terecht kunnen komen.KankerverwekkendVolgens Zembla maakt 90 procent van zo'n tweeduizend velden in Nederland gebruik vankorrels van vermalen rubberen banden. Daarin zouden kankerverwekkende PAK's of polycyclische aromatische koolwaterstoffen zitten. Onderzoek van het RIVM in 2006 is volgens het tv-programma ontoereikend. Ook de KNVB uitte al zijn ongerustheid.In afwachting van nieuw onderzoek, dat nog voor het einde van het jaar klaar moet zijn, adviseert het RIVM dat voetballers die op kunstgras hebben gespeeld altijd goed douchen na het spelen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee