'Trump begonnen aan een kamikaze-actie'

© AFP

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump lijkt aan te sturen op een breuk binnen zijn eigen partij.

Chris Klomp

Op Twitter noemt hij zijn eigen partijleden 'minder loyaal' dan zijn politieke vijanden. Ook zegt hij hij blij te zijn 'dat mijn kettingen nu af zijn'. Volgens CNN is Trump bezig met een ongekende kamikaze-actie.

Eerder werd al duidelijk Trump de aanval had ingezet op Paul Ryan, zijn partijgenoot en de leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden. Ryan liet al weten Trump niet meer te willen verdedigen of campagne voor hem te willen voeren. Trump op zijn beurt zette Ryan dinsdag meteen neer als een 'hele zwakke en ineffectieve leider'. BurgeroorlogLater op de dag zette Trump echter ook de aanval in op andere partijgenoten. Hij twitterde zelfs dat zijn tegenstrevers, de Democraten, onderling loyaler zijn dan de Republikeinen. Volgens CNN is er sprake van een ongekende 'kamikaze-actie' en een poging om de partij te versplinteren. De toonaangevende Amerikaanse zender spreekt zelfs van een 'volledige burgeroorlog' in de Republikeinse partij. Ook The Wahington Post spreekt van 'uitzonderlijke turbulentie' binnen de partij, vier weken voor de verkiezingen. De krant wijst op diverse tweets van Trump die een indicatie vormen voor een verwijdering van de partij.PriebusPartijvoorzitter Reince Priebus blijft vooralsnog wel achter Trump staan. Hij liet zijn leden weten weten dat het partij-apparaat de Republikeinse presidentskandidaat nog wel steunt.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee