Dumoulin: gewoon niet goed

Tom Dumoulin: „Na het eerste deel stortte ik helemaal in.”

Tom Dumoulin: „Na het eerste deel stortte ik helemaal in.” © ANP

De individuele WK-tijdrit werd voor Tom Dumoulin geen onverdeeld genoegen. De Maastrichtse specialist, tweede bij de Spelen in Rio, kwam er gisteren over 40 kilometer in Qatar niet aan te pas en werd slechts elfde.

onze verslaggevers

Poor, lonesome cowboy, you’re a long long way from home Lonesome cowboy, lonesome cowboy, you’ve a long long way to roam Als het WK tijdrijden een film was, was de titelsong van Lucky Luke de ideale soundtrack geweest. Eenzame strijders op een verlaten podium voelden Jos van Emden (achtste) en Tom Dumoulin (elfde) zich 40 kilometer lang in en nabij Doha, waar de Duitser Tony Martin voor de vierde keer de regenboogtrui opeiste.

Dumoulin, die na een slopend seizen vooraf zelf al vreesde voor een matig optreden, voelde meteen dat het totaal niet liep. „Was ik goed in orde geweest dan had die eenzame, verschrikkelijke sfeer hier me geen ruk geïnteresseerd. Maar het wordt er allemaal wel alleen maar ellendiger van als je zelf ook nog eens slecht bent”, aldus de Maastrichtenaar, die onderweg zelfs dacht aan afstappen. „Maar stap ik af dan staat overal weer dat ik een statement wilde maken en daar had ik geen zin in.”

Dumoulin werd slechts elfde, een plek die niet past bij zijn statuur. „Gewoon niet goed”, oordeelde hij, mede aan de hand van zijn wattagemeter. „Ik vond het eerste deel nog niet zo slecht, maar daarna stortte ik helemaal in. Mijn vermogen was dramatisch, dat heb ik nog nooit zo slecht gezien. Ik had ook last van de hitte. Dat heeft iedereen, maar als je niet in vorm bent komt het net iets harder aan.” „Dit was echt een drama”, mopperde Van Emden, die alleen over zijn uitslag positief kon zijn.

„Als nietwereldtopper moet ik gewoon blij zijn met top-10. Maar de feeststemming die bij een WK hoort, is het hier gewoon niet. Ik denk dat de UCI blij is als het maandag is. Dit kampioenschap is twee weken lang negatieve publiciteit voor de wielersport.” Goed nieuws voor de twee tijdrijders.

Gisteren arriveerden de vijf collega’s die zich via een trainingskamp in Oman voorbereidden op de wegrit van zondag. Niet dat het daar veel inspirerender was, maar hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Zelfs in Doha. „Nog vier dagen, die komen we ook wel door”, beloofde Dumoulin lachend. „Je hoeft geen medelijden met ons te hebben.”

Tony Martin heeft de wereldtitel tijdrijden terug. De Duitser was gisteren in Qatar over 40 kilometer veruit de snelste en heroverde de regenboogtrui, die in 2011, 2012 en 2013 ook al in zijn bezit was. Achter Martin was het zilver voor titelverdediger Vasil Kirijenka uit Wit-Rusland, de Spanjaard Jonathan Castroviejo pakte het brons. Rohan Dennis, door velen getipt als dé favoriet, werd slechts zesde, op 1.27 van de Duitser.

Martin realiseerde een tijd van 44.42, hetgeen een gemiddelde inhoudt van 53,6 kilometer per uur. Kirijenka gaf 45 seconden toe, het verschil met Castroviejo bedroeg al 1 minuut en 11 seconden.

Martin won zondag al de wereldtitel met Etixx-QuickStep op de ploegentijdrit. „Ik heb geen goed jaar gehad tot zondag, dit maakt alles goed”, zei Martin, die volgend jaar rijdt voor Katoesja. „Ik kan nu de rest van het afgelopen jaar vergeten en put hier al heel veel motivatie uit voor volgend jaar.” Met zijn vier de wereldtitel evenaarde hij Fabian Cancellara, de Zwitser die afgelopen zomer met goud op de Olympische Spelen afscheid nam. Martin (31) werd in Rio slechts twaalfde. „Dit parcours was me op het lijf geschreven. Ik op het lijf geschreven. Ik was een beetje bang voor de hitte, maar had me wel terdege voorbereid. Ook de ervaring van zondag nam ik nu mee.”

De temperaturen in Doha, waar vanaf morgen de wegwedstrijden worden gehouden, liepen weer op tot zo’n 37 graden. Vandaag, 11.00 uur: Wegwedstrijd beloften (m) Morgen, 7.30 uur: Wegwedstrijd junioren (v) 12.15 uur: Wegwedstrijd junioren (m) Zaterdag, 11.45 uur: Wegwedstrijd voor vrouwen (134,5 km) Zondag, 9.30 uur: Wegwedstrijd voor mannen (257,5 km)