Arbeidsmarkt Limburg staat op steviger grond

© NedCar

De Limburgse arbeidsmarkt klimt gestaag verder uit het dal. Dat heeft te maken met de aantrekkende economie, maar ook met structurele veranderingen, die hun vruchten afwerpen.

Stefan Dölcken

De nieuwste arbeidsmarktanalyse van uitkeringsinstantie UWV bevestigt de trend die landelijk én in Limburg al langer zichtbaar is. Meer banen, minder uitkeringen. Dit jaar en in de nabije toekomst.

De daling van het aantal WW-aanvragen is een forse: ruim 10 procent Limburgbreed, vergeleken met vorig jaar. De banengroei haalt dat mooie cijfer niet, maar ook hier zit vooruitgang. UWV verwacht dit en komend jaar voor Noord-Limburg een toename van het aantal banen met 0,7 procent. In het midden van de provincie is dat 0,3 procent en in het zuiden rekent de uitkeringsinstantie op een groei van rond de 0,7 procent. Dat zijn alles bij elkaar duizenden nieuwe banen.

Crisis voorbijLimburg laat volgens UWV de crisis op de arbeidsmarkt definitief achter zich. Onze provincie profiteert uiteraard van de algemene opleving van de economie, maar er is meer aan de hand.

De weg die de afgelopen jaren is ingeslagen om Limburg minder kwetsbaar te maken voor schommelingen van de conjunctuur werpt zijn vruchten af, zegt arbeidsmarktadviseur Gerald Ahn van UWV Limburg. „De industrie was in Limburg, met name het zuiden, altijd bovengemiddeld vertegenwoordigd. Het is een sector die hoge pieken kent, maar ook diepe dalen. Als het slecht gaat, heeft dat meteen enorme gevolgen voor de werkgelegenheid.”

Minder kwetsbaarDe Limburgse arbeidsmarkt kent tegenwoordig een veel steviger basis. We zijn niet meer afhankelijk van één tak van sport, maar schaken op meerdere borden. Industrie is nog steeds van groot belang, maar de laatste jaren zijn andere sectoren steeds belangrijker geworden, waardoor schommelingen op de arbeidsmarkt beter worden opgevangen. „We zijn een stuk minder kwetsbaar geworden”, zegt Ahn. „Denk in Zuid-Limburg bijvoorbeeld aan universiteit en campussen, die hoogwaardige banen creëren. Of de callcenters, waar zo’n 5000 mensen hun geld verdienen.”

In Midden-Limburg is de detailhandel, met name in de regio-Roermond, een factor van betekenis geworden. En in het noorden van de provincie zorgen logistiek en distributiecentra voor duizenden banen.

BijscholingHet zijn volgens UWV stuk voor stuk sectoren waar de komende jaren nog veel groei zit. Is het dan louter hosanna? Nee. Ondanks het herstel en de stabielere basis hebben ouderen, laagopgeleiden en arbeidsgehandicapten het nog altijd moeilijk om aan de bak te komen. Om- en bijscholing is een manier om drempels weg te nemen. Daarnaast verwacht UWV dat de krapte in sommige sectoren, zoals ICT en dienstverlening, werkgevers ertoe zal aanzetten om concessies te doen bij het aannamebeleid.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee