'Dekker heeft gebrek aan ervaring met kleuters'

© ANP

De PvdA vindt dat kleuters moeten kunnen 'doorkleuteren' als ouders en docenten dat adviseren. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs wil zittenblijven bij kleuters juist terugdringen. Dat duidt volgens PvdA-Kamerlid Loes Ypma op 'een gebrek aan ervaring met kleuters' bij de VVD-bewindsman.

Hanneke Keultjes

De harde, persoonlijke aanval van de PvdA richting coalitiepartner VVD komt aan de vooravond van een Kamerdebat met Dekker over kleuteronderwijs. De staatssecretaris stelde vorige maand dat uit onderzoeken blijkt dat doorkleuteren geen blijvend effect heeft. Speelse 5- en 6-jarigen hebben volgens hem meer baat bij doorstromen naar groep 3 en hij wil dat die overgang makkelijker wordt.Kinderloos,,Iedereen die kinderen in de buurt heeft, ziet dat de ene 5-jarige heel anders is dan de andere. Ik zie dat ook bij mijn eigen kinderen", zegt Ypma, die Dekker 'een gebrek aan kennis' verwijt. ,,Je hoeft daar zelf overigens geen kinderen voor te hebben", zegt de PvdA'er, verwijzend naar Dekker die kinderloos is. ,,Maar hij heeft er blijkbaar ook geen in zijn omgeving." Ypma noemt dat 'slecht' voor een staatssecretaris van Onderwijs, die verantwoordelijk is voor het kleuteronderwijs.

In een reactie stelt Dekker dat hij met Ypma geen verschil van mening heeft over kleuteronderwijs. ,,Als ze de brochure voor scholen die we samen met experts hebben opgesteld had gelezen, had ze dat kunnen zien." Hij wil, net als Ypma, af van de kloof tussen de speelse groep 2 en de schoolse groep 3.,,Mijn privésituatie, die mevrouw Ypma overigens niet kent en waar zij ook nooit naar heeft geïnformeerd, doet hier niet ter zake. Ik hoop dat we de discussie over het onderwijs op de inhoud kunnen voeren."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee