Botsing tussen twee vliegtuigen nipt voorkomen in Brussel

Archieffoto

Archieffoto© ANP

Een botsing tussen een twee passagiersvliegtuigen van Lufthansa en Air Lingus is op 5 oktober maar nipt vermeden kunnen worden op Brussels Airport, zo meldt de Belgische Unie Tegen Vliegtuighinder (BUTV) en wordt bevestigd door luchtverkeersleider Belgocontrol. “Er is een onderzoek opgestart.”

Nieuwsblad

De BUTV meldt dat “op 5 oktober om 20.40 uur twee vliegtuigen op de grond bijna tegen elkaar zijn gebotst op de kruising tussen de banen 01 en 07R als gevolg van een nutteloos en ongerechtvaardigd gebruik van landingsbaan 01.”

De betrokken vliegtuigen, waarin passagiers zaten, zijn een Embraer van Air Dolomiti die voor Lufthansa vloog naar München en klaar was om op te stijgen en een Airbus van Aer Lingus die uit Dublin kwam en op dat moment bezig was met afremmen na de landing.

Belgocontrol bevestigt dat er een onderzoek is opgestart door de bevoegde controlerende autoriteit.

Gevaarlijke procedure“Als de baan 01 in gebruik is, stijgen vliegtuigen op baan 07R op, waardoor ze elkaar op de grond kruisen”, meldt de vereniging van buurtbewoners. “Dat is een gevaarlijke procedure en veel minder veilig dan de bewegingen op de parallelle pistes 25, die geen andere banen kruisen.”

“Er was die dag geen enkele operationele of meteorologische reden om baan 01 te gebruiken om op te landen”, voegt de vereniging eraan toe. “Dit toont een gebrek aan respect van Belgocontrol voor de ministeriële richtlijnen en een zware overtreding van het arrest van het Hof van Beroep van Brussel van 17 maart 2005.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee