IS werft tieners voor aanslagen in West-Europa

© AP

Islamitische Staat probeert in België steeds vaker tieners - jongens én meisjes - te ronselen om aanslagen in West-Europa te plegen. Dat zegt Justitie in Brussel, dat de afgelopen maanden hierover al een tiental dossiers binnenkreeg.

Frans Boogaard

Het ronselen gebeurt vooral via de sociale media. Jongeren, aldus parketwoordvoerder Eric Van Der Sypt, zijn zo makkelijk bereikbaar en makkelijk beïnvloedbaar. In plaats van hen te ronselen voor de strijd in Syrië of Irak, stoomt IS de jonge rekruten via internet klaar voor acties in eigen land.België is niet het eerste land dat terreuraanslagen moet vrezen van deze nieuwe categorie aanslagplegers-in-de-dop, ook Frankrijk is uiterst alert op snel radicaliserende jongeren.Onvoorspelbaar,,Ik heb hier een jaar geleden al voor gewaarschuwd", reageert voormalig chef antiterreur van de Belgische Staatsveiligheid André Jacob. En met cynisme: ,,De goeie ouwe tijd van Bin Laden met voorspelbare aanslagen is voorbij. We krijgen nu te maken met aanvallen waar praktisch niets tegen is te doen.'' In Nederland zouden geen concrete dossiers van ronselpraktijken onder jongeren bekend zijn.Europese veiligheidsdiensten houden al langer rekening met een verhoogd risico op aanslagen nu IS in Syrië terrein verliest, maar de inzet van jongeren daarbij is relatief nieuw. ,,Voor hun omgeving en voor het parket valt het niet mee om hen te controleren. En als ze toch betrapt worden, is het moeilijk die minderjarigen te bestraffen", aldus Van der Sypt.

HelOud-veiligheidsman Jacob spreekt van 'een geweldige winst' voor IS. ,,Zo hoeven ze niemand meer te sturen voor hun vuile werk." De jonge aanslagplegers zijn volgens hem 'een hel' voor het opsporingsapparaat. ,,Ze hebben geen duidelijk profiel, het kan iedereen zijn." Hun omgeving 'sensibiliseren' zodat die alarm kan slaan is volgens hem de enige manier om aanslagen te voorkomen. ,,Maar hoe je dat doet zonder dat er heksenjachten ontstaan en iedereen zijn buren aangeeft, weet ik ook niet."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee