Rel over 'walgelijke' uitspraken SP-toppers

Renske Leijten.

Renske Leijten.© ANP

In de Tweede Kamer en op sociale media is zeer afwijzend gereageerd op uitspraken van SP-toppers woensdagavond, die nogal fel waren over het kabinetsplan om zelfdoding bij een voltooid leven toe te staan.

Edwin van der Aa

,,De ouderenzorg is niet op orde, veel ouderen zijn eenzaam en dan wordt levensbeëindiging makkelijker?", reageerde toekomstig Kamerlid Lilian Marijnissen op het voorstel. ,,Is het onethisch om de mogelijkheid van hulp bij zelfdoding 'voor ouderen' te linken aan het afbraakbeleid van dit kabinet? Ik denk het niet", schreef SP-Kamerlid Renske Leijten woensdagavond. De uitspraken komen de SP op woedende reacties te staan van andere partijen. ,,Walgelijk en smakeloos", noemt Kamerlid Sjoerd Potters (VVD) de koppeling die de socialisten leggen tussen het kabinetsbeleid en de wens van sommige ouderen om hun leven te beëindigen. Door de bodemD66'er Vera Bergkamp oordeelt dat de Socialistische Partij 'door de bodem van de integriteit' is gezakt met de commentaren op het kabinetsplan. Ze vroeg Kamerlid Renske Leijten donderdagochtend in een debat afstand te nemen van deze SP-lijn, maar die weigerde dat. PvdA'er Marith Volp zegt 'op haar tong te moeten bijten' om niets over de mening van de SP te zeggen. Ook op Twitter zijn veel negatieve reacties te vinden. ,,Deze opmerking is behoorlijk onder de gordel. Lees 'm terug en denk na", schrijft Roderik van Grieken van het Nederlands Debat Instituut. PvdA'er Gerben Welling meldt: ,,Kan Twitter een 'dislike'-knop toevoegen? Vieze smaak in mijn mond." David van Swol vindt: ,,Deze onethische tweet is slecht voor aanzien van politiek. Juist dit thema verdient ethiek vanuit de politiek." VerschraaldSP-leider Emile Roemer ging niet zo ver als zijn collega's in zijn reactie op het kabinetsvoorstel. Hij liet alleen weten dat volgens de SP de bezuinigingen tot 'extreem verschraalde zorg' hebben geleid. ,,Ik krijg te vaak van ouderen te horen dat ze zich teveel voelen, dat moet echt worden weggenomen." En: ,, Laten we ons inzetten op oplossingen in het leven, in plaats van oplossing bieden uit het leven."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee