Wat was het ware motief voor de dood van Saeed?

Onderzoek op de plaats delict in Weert.

Onderzoek op de plaats delict in Weert. © Jeroen Kuit

Waarom werd Saeed Ali op 6 november 2012 in Weert doodgeschoten? Het is een van de vragen die donderdag centraal staat tijdens het hoger beroep dat in de zaak is aangetekend. Kevin R. kreeg begin 2015 vijftien jaar celstraf, daar waar het Openbaar Ministerie twaalf jaar cel had geëist.

Remco Koumans

Kevin R. reisde de bewuste avond naar Weert om naar eigen zeggen een schuld van vijftig euro terug te betalen. Onderweg naar de pinautomaat bij de Jumbo aan de Willem de Zwijgerstraat kwam het tot de schietpartij.

Volgens Kevin R. maakte Ali een seksueel getinte opmerking over zijn dochtertje waardoor er bij hem naar eigen zeggen ‘iets knapte’. Hij trok een pistool, er ontstond een worsteling en daarbij vielen de dodelijke schoten, zo luidde het verhaal van Kevin R. in de rechtbank in Roermond in 2015. Meer kon hij zich van die avond ook niet herinneren, vanwege zijn bovenmatig wietgebruik, zo stelde hij.

Executie Zijn woorden werden door het Openbaar Ministerie en later ook door de rechtbank niet geloofd. Op bewakingsbeelden was te zien dat R. een stuk koelbloediger te werk was gegaan.

Hij ging een meter achter Ali lopen, trok zijn pistool en loste meerdere schoten. Vervolgens probeerde hij achter de Jumbo op een parkeerplaats de keel van Ali door te snijden. Volgens de rechtbank in Roermond had de zaak veel weg van een executie. Dat was een van de redenen dat de straf dan ook hoger uitviel dan de eis. Volgens de rechtbank moest het motief worden gezocht in de drugssfeer.

MededaderSaillant detail in de zaak was dat Wesley S., die in de zaak in eerste instantie als verdachte werd aangemerkt maar uiteindelijk niet werd vervolgd, door de rechtbank in de uitspraak werd bestempeld als mededader. Juridische gevolgen had dat voor S. niet. Of zijn rol in het gerechtshof in Den Bosch opnieuw aan bod komt, zal moeten blijken.

In De Limburger van vrijdag een verslag van het hoger beroep.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee