Bob Dylan wint Nobelprijs voor de Literatuur

© ANP

De wereldberoemde Amerikaanse singer-songwriter Bob Dylan (75) heeft de Nobelprijs voor de Literatuur gewonnen. Dat heeft het Nobelcomité bekend gemaakt tijdens een persconferentie in Zweden.

AD

Een woordvoerder van het comité zegt dat de prestigieuze prijs naar de muzikant gaat vanwege zijn poëtische teksten en belangrijke bijdrage aan de Amerikaanse muziek. De jury: ,,Dylan heeft de Engelstalige liedtraditie met nieuwe dichterlijke expressiemogelijkheden uitgebreid.'' De zanger stond van tevoren op nummer vier in de top vijf van favorieten bij de bookmakers. Popmuziekkenner Leo Blokhuis moest bijna zijn auto aan de kant zetten toe hij het nieuws hoorde. ,,Bob Dylan de Nobelprijs, echt? Nou, als ik er zo over nadenk heeft hij de muziek wel lyrisch interessanter gemaakt, in die zin is het wel begrijpelijk. Hij maakte zijn nummers met zijn teksten altijd persoonlijker. Het was niet: 'Wij zijn tegen de oorlog, maar 'ik ben bang voor de oorlog'. Hij wilde nooit een wandelend pamflet zijn.''LeedHij vervolgt: ,,Als je alle liedteksten van Bob Dylan achter elkaar in een boek zet, krijg je dan een interessante dichtbundel? Misschien wel. Juist door die persoonlijke benadering die hij koos. Vòòr Dylan ging de popmuziek vooral over tienerleed en hormonen. Ik heb hem altijd beschouwd als de vader van de singer/songwriters.'' Blokhuis zegt niet genoeg thuis te zijn in louter de tekstkant van Dylan om die te kunnen duiden. ,,Maar hoe langer ik erover nadenk, hoe begrijpelijker ik die Nobelprijs voor hem vind.''Dylan wordt beschouwd als een van de grootste songwriters van de Verenigde Staten in de twintigste eeuw. Hij heeft een omvangrijk oeuvre op zijn naam staan, dat door sommigen op één lijn wordt gesteld met dat van Stephen Foster, Irving Berlin, Woody Guthrie en Hank Williams die deel uitmaken van het Amerikaanse culturele erfgoed. Aan Dylan wordt zelfs de verdienste toegekend dat hij de popmuziek hersenen heeft gegeven. Vanwege zijn grote betekenis voor de Noord-Amerikaanse muziekcultuur werd hem in 2012 de Presidential Medal of Freedom toegekend door president Barack Obama.Beladen tekstenDylan staat bekend om zijn beladen teksten, waarin hij kritisch kijkt naar problemen op sociaal en maatschappelijk gebied. Enkele van zijn bekendste nummers zijn Like a Rolling Stone, The times they are a-changing' en Knockin' on Heaven's door.Dylan werd 75 jaar geleden geboren als Robert Zimmerman in Duluth, in de Amerikaanse staat Minnesota. Hij heeft een ongelooflijk omvangrijk oeuvre opgebouwd, waarmee hij al op de middelbare school begon. Hij schreef ook voor veel andere artiesten en zijn nummers zijn door velen vertolkt. Vanaf 1961 kreeg hij bekendheid en succes toen hij zich vestigde in het bij de creatieve wereld zeer populaire Greenwich Village, waar hij zich manifesteerde als folksinger. Zijn carrière loopt tot de dag van vandaag door.De Nobelprijs voor de Literatuur ging vorig jaar naar de relatief onbekende Wit-Russische schrijfster Svetlana Aleksijevitsj.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee