Opgepakte vluchteling die vrouw verkrachtte: niet het eerste incident

© AD

Een 19-jarige vluchteling is in de nacht van woensdag op donderdag aangehouden voor verkrachting van een 51-jarige vrouw in Heerlen. De jongeman woont in het asielzoekerscentrum in Heerlen. Het incident vond plaats op de Schandelerboord, zo laat de politie weten. Het is niet voor het eerst dat het misgaat met een vluchteling.

Jiry Funke

Over de gehele linie genomen, is het aantal meldingen het eerste half jaar van 2016 gestegen ten opzichte van de tweede helft van het jaar daarvoor.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff, verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers, en het COA wijzen daarvoor drie oorzaken aan. Ten eerste zijn er simpelweg meer asielzoekers die verblijven in een opvanglocatie. Verbleven er in de eerste zes maanden van vorig jaar gemiddeld 23.000 asielzoekers op COA-locaties, dit jaar lag dat aantal in dezelfde periode op 43.000.

,,Daar komt bij dat door de sterke toestroom ook veel meer gebruik is gemaakt van noodopvangvoorzieningen", liet COA-woordvoerder Robert Ploeg (De Limburger, 4 oktober jl) eerder al weten. ,,Daar is het toch wat hectischer. Inmiddels zijn deze voorzieningen allemaal weer gesloten."

In onderstaande graphic is een overzicht gemaakt van incidenten bij Limburgse AZC's:

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee