Acute snot heel besmettelijke pluimveeziekte

© AD

Pluimveehouders in Limburg en Brabant maken zich zorgen over een mogelijke uitbraak van coryza, ook bekend onder de naam acute snot. In de afgelopen dagen zijn in de regio vier besmettingen geconstateerd. De ziekte is volgens de Gezondheidsdienst voor Dieren uitermate besmettelijk. Veel dieren overleven de ziekte, al kan bij een uitbraak volgens de dienst tot wel twintig procent van de dieren het loodje leggen.

Jan Hensels

Uitbraak van een dergelijke ziekte betekent een flinke financiële strop voor een getroffen bedrijf, zegt voorzitter Eric Hubers van de afdeling pluimvee van landbouworganisatie LTO Nederland. ,,Door de ziekte leggen kippen tot wel dertig procent minder eieren.’’

De ziekte coryza is een besmettelijke ziekte bij pluimvee. De ziekte steekt vooral in de herfst en de winter de kop op. Vooral oudere dieren blijken gevoelig, geeft de Gezondheidsdienst voor Dieren aan. Zieke dieren krijgen zwellingen in lellen en bij de ogen en er is grijs snot te zien bij neusgaten. De dieren krijgen verder ademhalingsproblemen en kunnen vermageren. Voor het gros van de dieren is de ziekte niet dodelijk. De ziekte is niet gevaarlijk voor mensen.

Over het algemeen duren de ziekteverschijnselen twee tot drie weken. Coryza kan echter makkelijk terugkomen. Eenmaal besmette dieren blijven drager.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee