Nederlandse zuurgooier krijgt achttien jaar cel

Print
Nederlandse zuurgooier krijgt achttien jaar cel

Afbeelding: AD

Jelle F., de Nederlander die vorig jaar zuur gooide in het gezicht van een schoonmaakster in een Antwerpse supermarkt Delhaize, is veroordeeld tot een celstraf van achttien jaar voor poging tot moord.

Jelle F. goot in februari 2015 in Antwerpen gootsteenontstopper op het gezicht van de 53-jarige Marina Tijssen. Zij raakte daarbij ernstig gewond en blind aan haar linkeroog.

Eerder werd de maximale celstraf van twintig jaar cel geëist omdat F. volgens het Belgische Openbaar Ministerie wist wat de gevolgen van zijn actie zouden zijn. De rechter deelt deze mening. ,,Hij kon geen ander doel hebben dan te doden. Dat blijkt uit zijn grondige voorbereiding. Hij kende het gevaar van een aanval met bijtend zuur'', aldus de rechter.

Wraak

F. wilde 'wraak nemen op de maatschappij' en had de supermarktketen in de periode daarvoor afgeperst door te dreigen met zuuraanvallen. Hij legde vorig jaar een bekentenis af. F. liep in maart vorig jaar tegen de lamp bij een routinecontrole in de buurt van Parijs. De Belgische justitie was op dat moment al enkele maanden naar hem op zoek. 

Tijssen vertelde eerder te lijden onder de gevolgen. ,,Ik wil liever niet in de spiegel kijken. Niemand mag nu een foto van mij maken. Wat hij gedaan heeft, is onmenselijk, ik heb levenslang gekregen. Ik ben geen haatdragend persoon maar ik hoop dat hij een zware effectieve gevangenisstraf krijgt. En dat is niet een straf van twee of drie jaar cel. Aan zijn woorden van spijt zou ik ook niet veel hebben, ik ben nog steeds bang in zijn buurt."