Baby verlost van hinderlijke volwassen tong

Print
Baby verlost van hinderlijke volwassen tong

Afbeelding: BSR

Het Amerikaanse meisje Paisley dat kampte met een gigantische volwassen tong, kan dankzij een succesvolle operatie weer normaal eten en ademen. De 16 maanden oude baby heeft last van het Beckwith-Wiedemannsyndroom, een zeldzame aandoening waarbij de tong twee keer zo groot wordt als de mond.

Paisley zat in de eerste weken van haar geboorte aan de beademing, omdat haar tong zo groot was dat deze haar deed stikken. Het kind uit South Dakota werd daarnaast gevoed met een slangetje omdat ze niet normaal kon kauwen en slikken. 

Aangestaard

De tong van Paisley hing volgens moeder Madison Kienow (21) constant naar buiten. ,,Als we met haar over straat liepen werden we door vreemden aangestaard'', vertelt Kienow. ,,Ook kregen we veel vragen waarom ze er zo anders uitzag en zo'n grote tong had. Volgens de artsen was het de grootste tong die ze ooit gezien hadden bij een baby. Hoe sneller ze een operatie konden uitvoeren om de tong te verkleinen, hoe beter.'' 

De eerste operatie volgde toen Paisley zes maanden oud was. Artsen sneden hierbij delen van haar tong weg. De stukken groeiden na een tijd echter weer aan omdat er te weinig was weggehaald.

Een half jaar later volgde een tweede operatie. Deze verliep wél succesvol. In totaal werd er maar liefst 15 centimeter van de tong weggesneden. Paisley kan nu weer normaal eten en ademen en de tong past voor het eerst van haar leven weer in haar mond. 

,,Ik kon het niet geloven toen ik haar zag'', legt haar moeder uit. ,,Ze lachte voor de eerst keer en ik was verbaasd dat ze er zo knap uitzag.'' Volgens Madison is Paisley een hele andere baby geworden. ,,Ze lacht veel en begint eindelijk geluiden te maken.  Vroeger kon ze niet eens klanken produceren.''