'AOW-geld bestemmen voor gratis kinderopvang'

Print
'AOW-geld bestemmen voor gratis kinderopvang'

Afbeelding: Loraine Boedewes

Ouderen met een riant pensioen hebben geen AOW nodig. Dat geld kan beter naar gratis kinderopvang. Dat zegt prof. dr. Luc Soete, gepensioneerd rector van de Universiteit Maastricht in een interview in de zaterdageditie van De Limburger en het Limburgs Dagblad.

,,De AOW-uitkering bovenop het private pensioen versterkt de ongelijkheid tussen generaties”, zegt de Vlaming die al dertig jaar in Maastricht woont en werkt en daarom sinds kort ook AOW geniet. Hij begrijpt daar niks van: ,,Pensioenen in Nederland zijn dramatisch ongelijk. Ik heb al een goed werknemerspensioen, die AOW heb ik helemaal niet nodig. De regering zou die AOW moeten beperken tot een nog te bepalen pensioenhoogte.  Waarom moet iemand die al een riant pensioen heeft ook nog een voor iedereen gelijke ouderdomsuitkering krijgen? Dat was in de jaren vijftig nodig, maar nu?”

Met de miljarden die je daardoor overhoudt kun je de kinderopvang financieren, aldus de emeritus hoogleraar. ,,Want de financiering van de kinderopvang is slecht geregeld in Nederland. Ouders moeten daar een fortuin voor betalen. Het is ongelijkheid aan het begin van het leven en ongelijkheid aan het eind. Als je iedereen vanaf 2 jaar opvangt is dat goed voor hun ontwikkeling. Ik weet zeker dat heel wat stelletjes wachten met kinderen krijgen omwille van de kosten. Alleen de ouders met een hoog inkomen kunnen zich dat veroorloven. Zo ontstaat de rare situatie dat de ongelijkheid zich al jong manifesteert. “

Een uitgebreid interview met Luc Soete in de zaterdageditie van de Limburgse kranten 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen