'AOW-geld bestemmen voor gratis kinderopvang'

Print
'AOW-geld bestemmen voor gratis kinderopvang'

Afbeelding: Loraine Boedewes

Ouderen met een riant pensioen hebben geen AOW nodig. Dat geld kan beter naar gratis kinderopvang. Dat zegt prof. dr. Luc Soete, gepensioneerd rector van de Universiteit Maastricht in een interview in de zaterdageditie van De Limburger en het Limburgs Dagblad.

,,De AOW-uitkering bovenop het private pensioen versterkt de ongelijkheid tussen generaties”, zegt de Vlaming die al dertig jaar in Maastricht woont en werkt en daarom sinds kort ook AOW geniet. Hij begrijpt daar niks van: ,,Pensioenen in Nederland zijn dramatisch ongelijk. Ik heb al een goed werknemerspensioen, die AOW heb ik helemaal niet nodig. De regering zou die AOW moeten beperken tot een nog te bepalen pensioenhoogte.  Waarom moet iemand die al een riant pensioen heeft ook nog een voor iedereen gelijke ouderdomsuitkering krijgen? Dat was in de jaren vijftig nodig, maar nu?”

Met de miljarden die je daardoor overhoudt kun je de kinderopvang financieren, aldus de emeritus hoogleraar. ,,Want de financiering van de kinderopvang is slecht geregeld in Nederland. Ouders moeten daar een fortuin voor betalen. Het is ongelijkheid aan het begin van het leven en ongelijkheid aan het eind. Als je iedereen vanaf 2 jaar opvangt is dat goed voor hun ontwikkeling. Ik weet zeker dat heel wat stelletjes wachten met kinderen krijgen omwille van de kosten. Alleen de ouders met een hoog inkomen kunnen zich dat veroorloven. Zo ontstaat de rare situatie dat de ongelijkheid zich al jong manifesteert. “

Een uitgebreid interview met Luc Soete in de zaterdageditie van de Limburgse kranten 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf 1,04 per week.

Bekijk de aanbieding →