IS executeert samenzweerders Mosul

Print
IS executeert samenzweerders Mosul

Afbeelding: ANP

Islamitische Staat heeft een groep van 58 samenzweerders geëxecuteerd die van plan zou zijn geweest de stad Mosul in het noorden van Irak in handen te spelen van Iraakse regeringstroepen. Dat hebben inwoners en medewerkers van Iraakse veiligheidsdiensten gezegd.

Het complot werd vorige week ontdekt. De samenzweerders werden door middel van verdrinking gedood en daarna begraven op een braakliggend terrein aan de rand van de stad. Een lokale medewerker van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi had de leiding over hen, aldus overeenstemmende verklaringen van vijf inwoners, IS-kenner Hisham al-Hashimi en een kolonel van de militaire inlichtingendiensten in de provincie Nineveh.

Iraakse regeringsstrijdkrachten staan op het punt een aanval te openen om Mosul op IS te heroveren. De stad, die voorheen ongeveer twee miljoen inwoners telde, werd in 2014 door IS ingenomen en tot hoofdstad van het Iraakse deel van het kalifaat uitgeroepen.
Volgens Hashimi werden de dissidenten opgepakt nadat een van hen was betrapt met een boodschap op zijn telefoon waarin over een wapenoverdracht gesproken werd. Hij bekende tijdens een ondervraging dat er op drie plaatsen wapens waren verborgen die gebruikt zouden worden bij een opstand. IS rolde de wapenbergplaatsen op 4 oktober op, zei Hashimi.

Volgens kolonel Ahmed al-Taie van de inlichtingendienst in Nineveh heeft IS na de mislukte coup de speciale identiteitskaarten van zijn lokale commandanten in Mosul ingetrokken, om te voorkomen dat zij met hun gezinnen vluchten. Volgens inwoners heeft IS in de hele stad valstrikbommen geplaatst en tunnels gegraven. Ook zouden kinderen worden ingezet om te spioneren.