Rutte: Koning wist niet van compensatie belastingen

Print
Rutte: Koning wist niet van compensatie belastingen

Afbeelding: ANP

Koning Willem-Alexander wist niet dat hij en zijn voorgangers gecompenseerd worden voor belastingen die ze over het rendement van hun vermogen betalen. Dat zei premier Mark Rutte vandaag. Ook prinses Beatrix is niet op de hoogte van de regeling.

Over de regeling zouden in de jaren zeventig in het diepste geheim afspraken zijn gemaakt. De compensatie is verwerkt in de uitkering die het staatshoofd ontvangt, meldde RTL Nieuws maandag. 

Rutte liet weten dat hij nog bezig is om uit te zoeken hoe de vork precies in de steel zit. ,,Net als ik willen zij graag zo snel mogelijk weten hoe dit precies zit'', aldus de premier.

Prins Bernhard
Uit documenten in het Nationaal Archief zou blijken dat koningin Juliana destijds een extra bedrag van 150.000 tot 200.000 gulden per jaar kreeg. Het was in die tijd prins Bernhard die druk uitoefende om te worden gecompenseerd voor de belastingheffing.

In de politiek werd de regeling deze week onacceptabel genoemd. GroenLinks, PVV, SP, D66, PvdA en de ChristenUnie wilden dat premier Rutte de kwestie zo snel mogelijk liet onderzoeken. Van een jaarlijkse teruggave van betaalde vermogensbelasting is volgens Rutte sowieso geen sprake.