Wereldspeler ‘t Zóadje honderd jaar

Print
Wereldspeler ‘t Zóadje honderd jaar

Afbeelding: MGL

Nunhems Zaden, een begrip in de wereld. Dit weekend is het precies honderd jaar geleden dat in het Midden-Limburgse dorp onder de rook van Haelen, de NV Zaaizaadvereeniging Nunhem werd opgericht. Oftewel ’t Zóadje, zoals het bedrijf in de volksmond wordt genoemd. Het familiebedrijf heeft zich ontwikkeld tot een wereldspeler in veredeling, onderzoek, productie en verkoop van groentenzaden.

Het is Herman Meddens, zoon van een Rotterdamse textielbaron, die op 16 oktober 1916, midden in de roerige oorlogsjaren, de kiem legt voor Nunhems Zaden. Voor. Met Albrecht Sprenger, bioloog en rijkstuinbouwleraar uit Maastricht en tuinder De Backer als mede-aandeelhouders, start hij met het vermeerderen van groentenrassen.

Herman Meddens is net als zijn vrouw Francine Daniels afkomstig uit een welgesteld Rotterdams ondernemersmilieu. De hectiek van de grootstad valt hem echter rauw op het dak; is te veel voor zijn gevoelige ziel. Te druk, te lawaaierig en te veel stank. De odyssee naar rust en vrijheid, de zoektocht naar een idyllisch vrijwillig gekozen isolement in een landelijk buitengoed, voert Herman Meddens in oktober 1915 naar Limburg. Niet de herenboerderij De Kruisberg in Beesel, maar het kasteeltje Nunhem is liefde op het eerste gezicht.

Tegenwoordig is Nunhems onder de vlag van Bayer Cropscience, met 2200 medewerkers aanwezig in alle belangrijke productiegebieden ter wereld. De focus in meer dan 40 landen ligt op het produceren van 24 marktgerichte rassen en zaadproducten in zo’n 1200 variaties. De campus in Nunhem is met zo’n 550 medewerkers het mondiale hoofdkantoor voor alle groentenzaadveredelingsactiviteiten van Bayer.

Meer in de krant van zaterdag