Voor 2 euro meestemmen over lijsttrekker PvdA

Print
Voor 2 euro meestemmen over lijsttrekker PvdA

Afbeelding: AD

De PvdA-top wil dat zoveel mogelijk mensen gaan bepalen wie de nieuwe PvdA-lijsttrekker wordt, niet alleen de verstokte partijtijgers. Geïnteresseerden kunnen zich voor 2 euro aanmelden, waarna ze binnen een paar dagen stemrecht hebben.

Kandidaat-lijsttrekker Jacques Monasch klaagde gisteren nog dat het partijbestuur weigert stemrecht te geven aan niet-leden, zoals was beloofd. Dit ligt iets genuanceerder, leert navraag. PvdA-voorzitter Hans Spekman wil nog steeds dat iedereen kan meebepalen met wie de PvdA de verkiezingen ingaat, maar dat blijkt juridisch en financieel onhaalbaar.

,,Om te zorgen dat mensen maar één stem uitbrengen moet je een koppeling maken met de gemeentelijke basisadministratie of DigiD, maar dat mag in Nederland niet. We baalden er heel erg van, we hebben echt gezocht naar manieren om het te doen'', zegt de woordvoerder van Spekman. 

Lid voor 2 euro
Daarom heeft de PvdA iets anders bedacht. Iedereen kan vanaf 7 november, de dag dat de kandidaten definitief bekend worden, lid worden voor 2 euro per maand. Binnen een paar dagen is dat administratief geregeld, belooft het partijbureau. Zodra het geld op de PvdA-rekening staat, mag je als kersvers lid stemmen voor een nieuwe lijsttrekker. 

Dit snelle lidmaatschap is mogelijk tot 8 december, als de stemmen geteld worden. Daarna kun je de sociaaldemocraten desgewenst weer vaarwel zeggen. Er is geen opzegtermijn. 

Volgende maand stemmen
PvdA-leden, oud en nieuw, kunnen vanaf volgende maand stemmen op - tot nog toe - huidig leider Diederik Samsom, Kamerlid Jacques Monasch of vicepremier Lodewijk Asscher. Laatstgenoemde maakt dat naar verluidt maandag bekend.
 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen