Vader Chis (87) apetrots op Floortje

Print
Vader Chis (87) apetrots op Floortje

Afbeelding: ANP

Vader Chris (87) stal gisteravond de show tijdens de uitreiking van de Gouden Televizier-Ring aan dochter Floortje Dessing. De day after was een gekkenhuis.

Ze zijn er daags na de uitreiking van de Gouden Televizier-Ring aan  Floortje nog beduusd van. In de Heineken Music Hall stonden ineens ook Chris (87) en Marianne (77) Dessing vol in de spotlights. ,,En vandaag was het een gekkenhuis", zegt moeder. ,,Om acht uur 's morgens belde de radio en het ging maar door. Telefoontjes, appjes, mails. Het was zo intens en enig."

De beelden zullen bij velen nog lang op het netvlies staan: Floortje Dessing die bij de bekendmaking van de prijs het gezicht in haar handen legt van geluk, terwijl vader Chris langzaam opstaat en enthousiast applaudisseert. De ontroerende beelden volgden op zijn videoboodschap eerder op de avond. ,,Mocht je vanavond niet winnen, dan blijf je toch onze dierbare reizende dochter."

Haar basis en baken, noemt Floortje het thuisfront. ,,Mijn familie en vrienden zorgen ervoor dat ik niet wegdrijf." Vader Chris: ,,Maar dit heeft ze, na al die jaren, toch helemaal zelf bereikt, hoor."

In Heemstede, waar het echtpaar Dessing woont, is op de day after alles even anders. ,,Dat begon al toen we thuiskwamen. Hing er aan de deurknop een tas met een fles champagne. Overal lagen kaarten van de buren op ons pleintje."

Tentje mee
En dan te bedenken dat zij gisteravond bijna niet bij het gala waren geweest. ,,Ik had een reünie van kampeervrienden", vertelt vader Chris. ,,Dat was een halfjaar geleden al gepland", vervolgt Marianne. ,,Dat zeg je niet zomaar af. Maar er waren veel zieken, zodat het niet doorging. Dat kwam eigenlijk niet slecht uit."

Kamperen doet Chris nog altijd. Enkele weken geleden nog trok hij  met Floortje naar Langevelderslag in Noordwijk. Tentje mee. De natuur in. Koken op één primus. Kampvuurtje maken. Lezen. Vroeger wachtten ze op de Veluwe op de wilde zwijnen. Nu vertelt hij haar over vroeger en zij hem over haar reizen. Chris: ,,Kamperen hebben we altijd gedaan. We hebben de kinderen overal mee naartoe genomen. Ook met de boot door Nederland. Twee kinderen voor op het schouwtje, twee achter. We hoefden niet ver weg."

Kon ook niet. De Dessings hadden het niet breed. Chris werkte hard in de drukkerij om zijn gezin te onderhouden. Een auto was er niet, een televisie evenmin. Avontuur zocht Floortje al vroeg. De jongste van vier - ze heeft twee zussen en een broer - wilde erop uit. ,,Zo gauw ze kon was ze vertrokken. Ze was dertien toen ze verzon dat ze fluitist was. Kon ze op muziekkamp naar Engeland. En ze gaf zich op als zeilinstructrice in Amerika. Dat was te hoog gegrepen. Toch maakte ze er wat van."

De eerste reis met de familie over de grens was naar Zwitserland. Met de trein naar Graubünden. ,,Dat was betaalbaar. Het was een onvergetelijke vakantie. Floortje is er later nog terug geweest voor haar programma. Het plaatsje is nu helemaal in."