Inkijkje undercoveractie rond moord Sven Prins: 'Hij kon dan wel de prins zijn, ik ben de koning'

Print
Inkijkje undercoveractie rond moord Sven Prins: 'Hij kon dan wel de prins zijn, ik ben de koning'

Afbeelding: mgl

Vier maanden bivakkeerde agent ‘A-3930’ als crimineel ‘Willem’ in de onderwereld. Doel van de undercoveroperatie was om contact te leggen met een trio dat justitie verdenkt van de moord op Brunssummer Sven Prins, die in criminele kringen verkeerde. De infiltrant deed verslag van zijn ervaringen en deze krant zag zijn rapportage in. Het verhaal door de ogen van ‘Willem’.

Chanel opent de tas en haalt er een zwart machinegeweer uit. Het gaat om een Tec-9, weet Willem. Een volautomatisch pistool. Hij inspecteert het wapen en constateert dat de houder niet goed functioneert. Chanel neemt de Tec-9 over, bestudeert het pistool en komt uiteindelijk tot dezelfde conclusie. In de houder zitten twee patronen en Chanel spant het afvuurmechanisme. Vlak nadat hij het wapen op de muur heeft gericht, volgt er plotseling - bám! - een harde klap. Chanel heeft per ongeluk een schot afgevuurd en de kogel gaat dwars door de muur heen. Het projectiel belandt in de woning van de buurman, die op dat moment gelukkig niet aanwezig is. Later ontvangt hij een kratje bier ter compensatie van de schade. ‘Het is maar goed dat hij er niet was toen het schot werd afgevuurd’, zegt Chanel naderhand in de auto tegen Willem. ‘Als hij een kogel door de kop had gekregen, had ik hem begraven in een afgraving ten zuiden van Maastricht. Daar vind je namelijk niemand terug.’

Geheim agent A-3930
Bovenstaande scène is opgetekend door Willem zelf. Chanel beschouwt hem op dat moment als handlanger, maar bij de politie staat hij bekend als informatie-inwinner en pseudokoper ‘A-3930’. Willem is dus een undercoveragent, die opdracht heeft gekregen om in contact te komen met drie verdachten die justitie op de korrel heeft voor de liquidatie van Sven Prins uit Brunssum. Die moord voltrok zich op 25 september vorig jaar, in een vrijdagnacht. De dan 30-jarige Prins rijdt, samen met een maat, in de blauwe Kia van zijn moeder naar Duitsland om te gaan stappen. Zover zal het duo nooit komen. De Kia wordt in Heerlen op de hielen gezeten door een schutter in een zwarte Volkswagen, die de auto bestookt met een automatisch wapen. Na enkele beschietingen en een wilde achtervolging komen Prins en zijn bijrijder op een rotonde aan de Heerenweg tot stilstand. Prins verlaat gewond de auto, waarna hij kruipend de voortuin van een woning tracht te bereiken. Als de schutter nogmaals vuurt, zijn de schoten fataal. Sven Prins wordt dood gevonden door hevig geschrokken buurtbewoners. Zijn bijrijder weet te vluchten.

Melwin W.
Justitie krijgt tijdens het moordonderzoek drie verdachten in het vizier: de Antillianen Xionel B., Jurandy T. en Sergio K. Ze opereren vooral in Zuid-Limburg. Geheim agent A-3930, alias Willem, wacht de taak om met deze heren aan te pappen. Het ultieme doel: informatie lospeuteren over hun vermeende betrokkenheid bij de liquidatie van Sven Prins. Een hachelijke missie. Via de Amsterdammer Melvin W. hoopt de undercover dichter bij het verdachte trio te komen. De Antilliaan verkeert namelijk regelmatig in hun kringen.

Melvin heeft een eigen klusbedrijf en daar ziet agent A-3930 een mooie opening. Hij besluit om hem per mail een offerte te vragen. Hij heeft meteen beet, het komt tot een afspraak. De undercover beschrijft in zijn verslaglegging hoe ze elkaar op zaterdag 2 april 2016 voor het eerst ontmoeten op de Glitterstraat in Amsterdam, waar ‘Willem’, zoals hij zich aan Melvin voorstelt, een appartement op de kop heeft getikt. Willem geeft aan dat hij alles geschilderd wil hebben. Tevens moet er een nieuwe vloer in en wil hij een zwevend toilet. Melvin gaat akkoord, voor 1800 euro exclusief materialen. Vanaf dat moment zien de twee elkaar geregeld.

In zijn rapportages aan zijn begeleidingsteam schetst Willem hoe hij een band probeert op te bouwen met Melvin. Dat lukt wonderwel. De twee hebben goede gesprekken en Melvin de klusjesman blijkt ook zijn duistere kanten te hebben. Hij vertelt onder meer dat hij één jaar heeft vastgezeten op Curaçao toen hij twintig was voor wapenhandel. Op zijn vijftiende zat hij in jeugddetentie in Vught vanwege wat geweldsdelicten. Nu is hij rustiger geworden, zegt Melvin. Eén joint in de ochtend en eentje in de avond helpen hem daarmee. Brommen zal hij overigens nooit meer, daar is hij vast van overtuigd. Niet omdat hij minder illegale dingen doet, maar omdat hij slimmer is geworden, beweert Melvin. Zijn vader was beheerder van de wapenkamer in het leger, vertrouwt hij Willem verder toe. Ook was hij ooit lid van het Oranje Kartel. In 1998 werd dat opgerold vanwege drugssmokkel met militaire transporten van Curaçao naar Nederland. Als Willem voorzichtig informeert of Melvins vader misschien wapens voor hem kan regelen, is het antwoord ‘nee’. Melvin zélf daarentegen kan dat wel. Glocks, AK’s, CZ’s: hij is van alle markten thuis. Vanaf dat moment beperken Melvins klussen voor William zich niet langer tot het opknappen van zijn appartement. Op zijn beurt regelt Willem een bestelbusje voor Melvin en zorgt hij later voor een geheim compartiment in zijn auto om verboden spullen in mee te smokkelen. Dat Willem relatief snel krediet heeft opgebouwd bij Melvin, blijkt verder uit kleine dingen. Zo helpt hij zijn jongste dochter haar schoenen aan te doen en zet hij zijn zoon met de auto af bij school. Opdracht één, het vertrouwen winnen van Melvin, lijkt geslaagd.

Lees meer in de Limburger

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje