'Ik dacht dat het sturen van blootfoto's bij deze groep hoorde'

Print
Een vrouw uit Cuijk gaf zich letterlijk bloot aan een geraffineerde bedrieger die zich op Facebook als iemand anders voordeed. De vrouw zet nu alles op alles om de oplichter voor de rechter te krijgen.

Welke vrouw loopt er in de fuik van een bedrieger die zich op Facebook als iemand anders voordoet? Een bakvis, onzekere meisjes, vrouwen die niet zo slim zijn misschien. Diana uit Cuijk voldoet totaal niet aan dat beeld. Ze is 47, heeft een goede baan in de zorg, is assertief, heeft relaties achter de rug, weet wat van het leven. Toch raakte ze nog geen jaar geleden verstrikt in het geraffineerd geweven web van Cindy Klaassen, die ze ontmoette in een besloten Facebookgroep voor lesbische vrouwen.

Cindy is een meesterlijke oplichter, weet Diana nu en ze wil degene die achter Cindy schuilgaat, vermoedelijk een man, voor de rechter slepen. De eerste slag is gewonnen, want ze heeft via de rechter afgedwongen dat Facebook de profielgegevens van Cindy moet verstrekken. ,,Ik wil hem in de rechtbank zien. Vragen: Waar ben je mee bezig?"

Cindy Klaassen
Het is november 2015 als Diana - niet haar echte naam, want ze wil haar carrière behouden - een berichtje op Facebook krijgt van ene Cindy Klaassen. Net als Diana is Cindy lid van een besloten Facebookgroep voor lesbische vrouwen. Diana heeft onder een foto van zoenende vrouwen 'lekker' geschreven en daarop slaat Cindy toe. ,,Je denkt er hetzelfde over als ik'', schrijft Cindy in een privébericht aan Diana.

Er ontstaat een chatgesprek en Cindy en Diana raken bevriend. ,,Ik heb wel meer vriendinnen via het internet leren kennen", zegt Diana. ,,Niks mis mee." Cindy vertelt dat ze 27 is en als regisseuse bij Endemol werkt. Ze woont in Hilversum, maar is opgegroeid in Landgraaf. De twee praten over politiek, becommentariëren het televisieprogramma Wie is de Mol?, maar ook persoonlijke beslommeringen worden besproken. ,,Soms vroeg ze me om raad. Ze was als een vriendin."

Gedurfder
Cindy vraagt Diana om lid te worden van een Facebookgroep die ze met een andere vrouw beheert. Lesbische Vrouwen 25+ heet die groep. ,,De foto's en onderwerpen waren gedurfder dan in de groep waarvan ik al lid was, maar ik dacht dat dat bij de leeftijdsgroep hoorde."

Een maand na hun eerste contact stuurt Cindy een foto van zichzelf in een bikini naar Diana. Ze maakt een handkus naar de camera. ,,Ik vond het wel lef om zo'n foto op te sturen, maar opnieuw dacht ik dat het hoorde bij de vrouwen van die leeftijd."

Tussen het chatten over alledaagse zaken door, worden de vragen, foto's en filmpjes die Cindy stuurt explicieter. ,,Pornografisch." Op de beelden ziet Diana nooit een gezicht. ,,Dat vond ik raar. Ik schreef: De volgende keer wil ik je hoofd erbij zien." Diana stuurt Cindy ook intieme foto's en filmpjes. Naakt en met haar gezicht in beeld.

Het liefst wil Diana een keer met Cindy bellen of afspreken, maar dat lukt niet. Cindy heeft het te druk en op de dag dat ze wél een afspraak hebben, overlijdt ineens een Belgische vriendin. Half maart maken ze weer een afspraak en zegt Cindy opnieuw af. Diana: ,,Toen was ik er klaar mee."

'Er is iets'
Daar was het misschien wel bij gebleven als Diana in diezelfde week geen bericht had gekregen van de tweede beheerder van de Facebookgroep Lesbische Vrouwen 25+. ,,Ze vroeg me of een foto die iemand in de groep wilde delen te expliciet was. Ze vroeg dat aan mij, omdat ik net als zij vaak reageerde op foto's van Cindy. Ze vertelde me dat ze geen contact met Cindy kreeg. Toen zei ik: Er is iets."

Diana vertelt wat er aan de hand is en andersom vertelt de beheerder haar ervaringen met Cindy. De twee vrouwen blijken precies hetzelfde door te maken. Diana: ,,Alleen heeft zij geen foto's en filmpjes gedeeld."

In de week die volgt, vraagt Diana aan Cindy: ,,Wie ben jij eigenlijk? Er kloppen dingen niet." Cindy antwoordt dat ze tijd nodig heeft. Diana wacht daar niet op en ontdekt dat de profielfoto van Cindy is gestolen van een jonge moeder uit Limburg, die van niets weet. Cindy wordt als beheerder uit de Facebookgroep gegooid en Diana post in de groep een bericht met de mededeling dat het account van Cindy nep is. Ze roept vrouwen die contact met Cindy hadden op zich te melden.

 

Spoor
Het is goed mis, zo blijkt. Er melden zich vijftien Nederlandse en Belgische vrouwen die lid zijn van Lesbische Vrouwen 25+. Als Diana Cindy confronteert met wat ze weet, dreigt Cindy de naaktfilmpjes die ze van Diana heeft online te zetten. Voor Diana is het dan duidelijk: ,,Nu ben je de mijne." Ze gaat naar de politie om aangifte te doen van bedreiging. ,,Op het bureau kreeg ik te horen dat ik geen aangifte kon doen. De agent kon alleen een melding maken."

Diana gaat samen met een paar andere vrouwen die contact hebben met Cindy zelf op onderzoek uit en denkt nu te weten wie er achter het nepprofiel zit. Er leidt een spoor naar de ex-partner van de fotograaf die de foto's van de jonge Limburgse moeder maakte. ,,We weten waar hij woont en we hebben zijn telefoonnummer. We hebben hem benaderd, maar hij ontkent alles. Ik wil zeker weten dat hij het is en daarom heb ik via de rechter van Facebook de profielgegevens geëist."

Rechter
Ze hoopt genoeg bewijs te verzamelen om de oplichter uiteindelijk voor de rechter te slepen. ,,Ik wil dat het stopt. Ik wil dat deze man geen kwetsbare mensen meer misbruikt, want zijn meeste slachtoffers zijn dat. Zo'n vent moet worden opgesloten, die is ziek."

,,Ik wil ook voorkomen dat mijn foto's verder worden verspreid. De foto's die Cindy naar mij stuurde, waren van andere vrouwen met wie ze contact had. Ik kreeg foto's van vrouwen die ik inmiddels persoonlijk ken. De foto's werden dus doorgestuurd. Wie weet staan die van mij ergens op Facebook onder een andere naam. Als het slecht loopt, verlies ik alles. Mijn baan, mijn carrière, mijn huis, want iedereen heeft hier een oordeel over." 

Terugkijkend noemt ze het 'stom' dat ze intieme foto's heeft gedeeld met iemand die ze nooit heeft ontmoet. ,,Hoewel ik me voor de foto's zelf niet schaam. Het klinkt misschien raar, maar ik sta er goed op. De foto's zijn alleen in verkeerde handen terechtgekomen."