Trouwen op Valentijnsdag is vragen om ellende

Print
Trouwen op Valentijnsdag is vragen om ellende

Afbeelding: anp

Slecht nieuws voor Willem-Alexander en Maxima en alle tortelduifjes die op Valentijnsdag of op een simpel te onthouden datum in het huwelijksbootje zijn gestapt. Hun scheidingskansen liggen véél en véél hoger, blijkt uit een nieuw, opzienbarend onderzoek van de University of Melbourne naar Nederlandse bruiloften.

De Australische economen bestudeerden alle 1,1 miljoen in ons land gesloten huwelijken tussen 1999 en 2013. Echtparen die elkaar op een bijzondere (feest)dag of speciale datum eeuwige trouw beloven, blijken tot veertig procent (18 tot 36 procent) méér kans op een scheiding te hebben dan stellen die voor een gewone datum kozen. Willem-Alexander en Maxima trouwden op 02-02-2002.

Als duidelijke risicoverhogende factoren (onder anderen lage opleiding of het al hebben van kinderen) worden meegenomen, resteert nog immer een vijfde (11-18 procent) hogere kans op een gestrand huwelijk. Als bijzondere data gelden onder anderen Valentijnsdag (14 februari) en feest- of vrije dagen als Koninginnedag, Hemelvaartsdag en Bevrijdingsdag. Bijzondere trouwdagen zijn gespiegelde-, opeenvolgende of palindroom data als 20-12-2012, 01-02-2003 en 30-11-03. 

Vertroebeling
Waarom de kans op scheiding zoveel hoger ligt? De onderzoekers kunnen het niet met zekerheid zeggen. Eén vermoeden is dat veel stellen zo dolgraag op een bijzondere datum trouwen dat die wens hun beslissing of het überhaupt verstandig is om te trouwen vertroebelt. 

,,Koppels die trouwen omdat de kwaliteit van hun relatie goed is hebben een dieper commitment naar elkaar toe," zegt hoogleraar David Ribar, één van de onderzoekers, tegen de Australische krant Herald Sun. ,,Andere stellen worden beïnvloed door zaken buiten hun relatie om, zoals een speciale gebeurtenis die hen bijelkaar bracht of de kans om op een speciale dag te huwen."

Onnadenkend
Kortom, ze stappen sneller onnadenkend naar het altaar. ,,We kwamen tot de conclusie dat de datum 10-10-10 het beste was'', citeren de Australiërs een grappende bruidegom in hun verder zeer wetenschappelijke rapport. ,,Dat is absoluut een trouwdag die ik niet kan vergeten en verpesten.''  

Onduidelijk is waarom de Australiërs juist Nederlandse huwelijken bestudeerden. Ze waren gisteren niet bereikbaar. Een verklaring kan zijn de kwaliteit van de data die het CBS en de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA) boden. Zeker is dat Nederlanders vaak trouwen op speciale data. Trouwden op een gewone dag gemiddeld 201 Nederlanders, op een bijzondere dag of Valentijnsdag was dat met 635 huwelijken drie maal zo hoog. 

In die enorme populariteit zien onderzoekers een andere verklaring voor de opmerkelijke uitkomst. Doordat speciale data zo in trek zijn, liggen de kosten voor bijvoorbeeld ceremonie, locatie en feest beduidend hoger. Uit eerdere studies blijken dat duurdere huwelijken een hogere kans op een scheiding geven. 

Religie
Bijzondere data vallen bovendien vaker buiten het weekend, waardoor minder familie en vrienden de bruiloft kunnen bijwonen. Hoe minder gasten, hoe minder sociale steun voor bruid en bruidegom en hoe instabieler hun huwelijk. Ook religie kan een factor vormen, aldus hoogleraar Ribar en zijn medeonderzoeker Jan Kabatek. Gelovigen kiezen minder snel voor een speciale datum, maar hun verbintenissen duurzamer zijn.   

Het Australische onderzoek, dat afgelopen maand verscheen, biedt meer leuke inzichten in Nederlandse huwelijksgewoonten. Zo blijkt vrijdag met afstand de populairste trouwdag, gevolgd door maandag en dinsdag. Volgens de onderzoekers is dat laatste nu veel gemeenten dan gratis of goedkope ceremonies aanbieden.   

Dagen voorafgaand aan feestdagen zijn ook in trek, dit nu gasten het dan laat kunnen maken. Populairste maanden om te trouwen in Nederland zijn mei tot en met september. De Australiërs grappen dat dit in strijd is met hun gezegde 'Marry in May, you'll rue the day', of in het Nederlands: 'Trouw in mei en je huwelijk is snel voorbij'.