Wieleropa van 77 blijkt cocaïnesmokkelaar

Print
Wieleropa van 77 blijkt cocaïnesmokkelaar

Afbeelding: hbvl

Een gepassioneerd wielerfanaat die jonge wielrenners opving en begeleidde: zo staat Victor ‘Fik’ B. bekend in zijn omgeving. Maar nu blijkt dat de 77-jarige Belg er een geheim leven op nahield als lid van een internationale drugsbende die tonnen cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Europa smokkelde. Donderdag werd hij opgepakt in het kader van een grootscheepse operatie van de Italiaanse Guarda di Finanza.

Victor B. zit momenteel in een Belgische cel. Hij werd opgepakt op vraag van de Italiaanse autoriteiten. De Guarda di Finanza, een deel van de Italiaanse militaire politie dat zich onder meer toelegt op internationale drugshandel, startte in 2014 een onderzoek naar de bende waar de 77-jarige Heistenaar deel van uitmaakt. Een onderzoek dat begon op basis van informatie van de Belgische federale gerechtelijke politie. Die had vernomen dat er vanuit de Dominicaanse Republiek cocaïne werd ingevoerd naar verschillende Europese landen.

Eerder al in gevangenis

De 77-jarige Victor B. is niet iemand die je meteen met internationale drugshandel associeert. Op de oprit van zijn vrijstaande woning in het gehucht Heist-Goor staat geen dure bolide, maar een simpele Citroën C2. Naar de buitenwereld toe kwam ‘Fik’ vooral over als een gepassioneerde wielerfanaat. In zijn woning ving hij jonge buitenlandse wielrenners op die in België carrière wilden maken. Ook de betreurde Amerikaanse veldrijdster Amy Dombroski verbleef bij hem toen ze in oktober 2013 tijdens een trainingstochtje doodgereden werd. “Ze was als mijn kleindochter”, reageerde een aangeslagen Victor B. toen.

De rol van de Belg zou volgens de Guarda di Finanza allerminst beperkt zijn. “Victor B. was als drugskoerier verantwoordelijk voor verschillende pogingen om grote hoeveelheden cocaïne vanuit Peru en Colombia in te voeren”, klinkt het. Het ziet er naar uit dat de Italianen om de uitlevering van Victor B. zullen vragen.