Ook in peiling De Hond is Samsom geen partij voor Asscher

Print
Ook in peiling De Hond is Samsom geen partij voor Asscher

Afbeelding: AD

Vicepremier Lodewijk Asscher heeft zich nog niet officieel opgeworpen als kandidaat-lijsttrekker van de PvdA, maar toch wordt hij door de kiezers al gezien als de grote favoriet.

Uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond blijkt dat hij de voorkeur heeft van 47 procent van de PvdA-stemmers, tegen 26 procent voor Diederik Samsom en 11 procent voor Jacques Monasch. 

Kiezers van alle partijen samen zien meer in Monasch dan in Samsom: 15 procent tegen 11 procent. Desondanks wordt de kans dat Samsom het wordt hoger ingeschat (21 procent) dan de kans dat Monasch de PvdA-lijst zal aanvoeren (3 procent). 

Ook voor de AD-lezer is het klip-en-klaar. In een poll op deze site ging eergisteren 62 procent van de ruim 4400 stemmen naar Asscher.

Verwacht wordt dat Asscher maandag zijn kandidatuur bekend zal maken. Afgelopen donderdag wist de NOS al te melden dat de PvdA-minister zich in de strijd gaat mengen, maar hij wilde dat toen niet bevestigen.

Media-optreden Rutte
De Hond heeft de kiezers ook gevraagd naar het veelvuldige media-optreden van premier Mark Rutte, die zichzelf de afgelopen week in de kijker speelde. Van alle kiezers vond 40 procent de campagne negatief en slechts 15 procent oordeelde positief. Maar 23 procent zegt een goede indruk te hebben gekregen van wat Rutte van plan is. 

Veel mensen (42 procent) vonden dat er sprake was van 'veel geschreeuw, weinig wol' en 32 procent noemde Ruttes media-optredens irritant. 'Een slimme campagne' vond 18 procent en 'premierwaardig' vond maar 10 procent. Onder zijn eigen VVD-achterban scoorde Rutte aanzienlijk beter.

Euthanasie
Een grote meerderheid (70 procent) is voor verruiming van de euthanasie-mogelijkheden, zo blijkt uit de peiling. Het kabinet lanceerde deze week een plan om euthanasie toe te staan bij een 'voltooid leven'. Alleen de achterban van het CDA ziet er niets in, daarvan is 33 procent voor en 59 procent tegen. 

Bijna twee derde van de kiezers (61 procent) kan zich voorstellen wellicht zelf ooit euthanasie te willen plegen als zij hun leven als voltooid beschouwen. Maar ook daar wijken CDA-stemmers af. Van hen kan maar 30 procent het zich voorstellen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen