Samenwerken: hoe verder met Landgraaf en Heerlen?

Print
Samenwerken: hoe verder met Landgraaf en Heerlen?

Afbeelding: Istock

“De bestuurskracht in Zuid-Limburg is al langere tijd zwak. Het is daarom een gemiste kans dat de acht gemeenten in Parkstad destijds niet besloten hebben om één krachtige stad te vormen. Want hoe groter de gemeente, des te sterker de politici. Eén gemeente Parkstad was een mooi concept, maar is een gepasseerd station. Met het samenvoegen van Heerlen en Landgraaf krijg je niet moeders mooiste, maar het is wel een stap in de richting om mee te tellen in Nederland. En volgens het principe ‘zwaan kleef aan’ volgen er misschien toch meer gemeenten als eenmaal besloten is tot een fusie.”

Aldus oud-minister Wim Deetman, lid van het expertteam dat momenteel inventariseert hoe in Landgraaf en Heerlen wordt gedacht over samenwerking. De oud-burgemeester van Den Haag deed deze uitspraak tijdens een van de vijf avonden waarbij de bevolking van Landgraaf en Heerlen mocht zeggen hoe ze over de samenwerking denken. Deetman en zijn teamleden Jan Mans en Wim Hazeu rapporteren binnenkort aan de twee gemeentebesturen wat ze tijdens die avonden te horen hebben gekregen. Beide gemeenteraden besluiten vervolgens op welke manier er in de toekomst samengewerkt wordt.

Mocht het tot een daadwerkelijke fusie van de beide steden komen, dan ontstaat een volstrekt nieuwe situatie in Limburg. Heerlen (87.437 inwoners, stand 1 april 2016) en Landgraaf (37.376) zouden samen in één klap de grootste gemeente in Limburg worden. De nieuwe nummer 20 op de nationale ranglijst stevent Maastricht (122.418), Venlo (100.630) en ook Sittard-Geleen (93.414) voorbij.

Met name in Landgraaf trekt de bevolking niet zo hard aan alweer een fusie. De inwoners van Schaesberg, Nieuwenhagen en Ubach over Worms denken nog vaker met weemoed terug aan de tijd vóór de grote herindeling in de Oostelijke Mijnstreek in 1982. Jef Heinen uit Landgraaf schreef er onlangs in deze krant het volgende over. “De sociale structuur rond dorpsplein met kerk, winkels en daarmee verbonden de diverse verenigingen zal desintegreren.”. Hij herhaalde zijn kritiek bij de informatieavond in Schaesberg. Heinen ziet de nodige beren op de weg, ook financieel. “Onderzoek heeft uitgewezen dat grotere gemeenten naar verhouding meer personeel in dienst hebben dan middelgrote of kleine gemeenten. Het is maar zeer de vraag of er echt concreet heil te verwachten is van fusies van gemeenten tot een grotere schaal.”

Lees morgen een achtergrondartikel over de samenwerking Landgraaf-Heerlen in De Limburger

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje