Hans Klok in Kruidvat

© ANP

De rechter twijfelt tot op het laatst. Rehans verhaal heeft geloofwaardige en ongeloofwaardige kanten. Rehan, van oorsprong Armeense, draagt het lange zwarte haar in een staart. Een letterlijk kleurrijk figuur, met haar roze broek en oranje trui. Rehan is getrouwd met Michiel, een dunne man met kort grijs haar en grijs baardje, vandaag ook nog gekleed in grijskleurig trainingspak.

Paul van Gageldonk

Een jaar geleden loopt Rehan de Kruidvat in, op zoek naar afgeprijsde artikelen. Ze neust rond en neemt uiteindelijk kinderondergoed, een T-shirtje en een portemonneetje in de hand. Als ze bij de kassa aankomt ziet ze een lange rij. Haar oog valt op een rek met kerstkaarten.

Ze loopt ernaartoe, door het detectiepoortje. Het alarm gaat af. Rehan zwaait met haar armen naar de kassière: niets aan de hand. Waarschijnlijk is het de reep chocolade, die ze eerder die dag heeft gekocht.

Ze doorzoekt haar tas. Daarna loopt ze door naar het rek met de kerstkaarten en bekijkt er een aantal. Een personeelslid komt aangesneld, wild gebarend. Rehan raakt in paniek. De man pakt haar ruw beet. Rehan probeert zich los te rukken. Ze wil haar man bellen, want ze spreekt onvoldoende Nederlands.

Ze krijgt er de kans niet voor. Er komen nog twee personeelsleden bij. Rehan kan geen kant meer op. Even later arriveert de politie. Rehan snapt er niets van. Ze wilde wel degelijk betalen. Ja, in haar blauwe boodschappentas zitten het ondergoed, het T-shirt en een portemonneetje. Maar die zijn per ongeluk in die tas ‘gegleden’, toen ze er de reep uit had gehaald. Die kerstkaarten had ze ook nog af willen rekenen.

Volgens de officier is dit geen geloofwaardig verhaal. Rehan komt vaker bij het Kruidvat. Het personeel heeft altijd wantrouwen tegen haar gehad. Nee, men heeft niet gezien dat Rehan nog in de winkel de spullen in haar tas stopte. Maar wel dat Rehan door het detectiepoortje liep. Het alarm ging meteen af.

Rehan stopte ook nog snel een paar kerstkaarten in haar tas. Ze begon meteen te krijsen, toen ze betrapt werd. En toen men vroeg of ze meeging naar een andere ruimte, om op de politie te wachten, had ze zich hevig verzet. Drie personeelsleden moesten de gillende vrouw wegdragen. Wat is wijsheid?

Rehan heeft een blanco strafblad. Ze heeft een goed leven, met kinderen en kleinkinderen en zij en Michiel kunnen prima rondkomen van Michiels pensioen. Ik verzoek U om mij te geloven, vraagt Rehan via haar tolk aan de rechter. Misdaad of misverstand? De politierechter kiest voor optie 1. Er zitten teveel toevalligheden in het verhaal van Rehan. Ze krijgt tachtig uur werkstraf. Maar de volgende keer wordt het wel celstraf, waarschuwt de politierechter.

De tovertruc gaf voor de rechter de doorslag. Want dat al die goederen zomaar en ineens in haar tas waren ‘gegleden’ is een stunt, waar zelfs Hans Klok nog flink voor zou moeten oefenen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee