Wijk mist de bus door het 'verstrakken'

© Annemiek Mommers

‘Verstrakken’ noemt Arriva het verschijnsel: een bus vooral de rand van de wijk laten aandoen. De wijk niet meer binnen rijden, maar zo snel mogelijk door op de hoofdroute om een zo snel mogelijke verbinding tot stand te brengen.

Jos van den Camp

“Passagiers zullen in zo’n wijk soms langer onderweg zijn naar een bushalte, maar de bus verschijnt daar vervolgens wel in een hogere frequentie. Op sommige plaatsen rijdt er niet meer twee maar vier keer per uur een bus voor’’, zegt Arriva-topman Frank van Setten daarover. Neerbeek en Elsloo krijgen in de Westelijke Mijnstreek heel nadrukkelijk met dat verschijnsel te maken. Zowel de gemeenten als passagiers hebben daarover inmiddels aan de bel getrokken bij de provincie die er met Arriva over gaat praten.

In de brief van Beek aan de provincie wordt ook geprotesteerd tegen het opheffen van de bushalte aan de Amerikalaan op Technoport Europe, het bedrijventerrein van de luchthaven. KNP, dat er een kantoor heeft, had er zich onder andere over beklaagd dat werknemers nu echt een stuk verder moeten lopen.

KlachtenlijnIn Stein heeft de fractie van CMB een motie voorbereid om opnieuw aan tafel te gaan met Arriva over het vervallen van de bushaltes in het Elsloo.

Over de Westelijke Mijnstreek heeft de SP-Klachtenlijn overigens 25 meldingen binnengekregen. Die komen merendeels overeen met de klachten die Arriva ook al kende. Maar ook het vervallen van de lijnen Nieuwstadt-Susteren en de lijn Roosteren-Sittard wordt betreurd. Te spreken daarentegen zijn reizigers over de internationale verbinding tussen Roosteren en Maaseik en tussen Sittard en Tudderen.

De nieuwe dienstregeling gaat in op 11 december. Kleine verbeteringen kunnen dan nog worden uitgevoerd. Maar de grotere wijzigingen gaan pas in vanaf 11 december 2017, zegt Arriva.

Lees meer in De Limburger van dinsdag.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee