‘Flatbewoners trekken ratten aan’

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie© ANP

De rat is bezig aan een opmars rond de flats in Brunssum Noord, zo geven verhuurder Weller en ongediertebestrijder Italiaander aan.

Geertjan Claessens

Volgens hen zijn bewoners er deels zelf verantwoordelijk voor dat ongedierte oprukt. Door voedselresten te laten slingeren trekken ze zelf ratten aan. Die komen vaak uit riolen als ergens aan de weg wordt gewerkt, zegt Bas Italiaander. Hij is bedrijfsleider van het van het Heerlense bestrijdingsbedrijf.

De gemeente denkt dat er juist minder ongedierte is omdat de eigen bestrijders zien dat er minder gif wordt gegeten. Wel ziet ook de gemeente dat er veel etensresten worden weggegooid. Deels komt dat van de flats in de omgeving, deels van klanten van fastfoodzaken in de buurt.

BrodenMaar ook goedbedoelende bewoners kunnen door hun gedrag ratten aantrekken. Veel mensen willen de eendjes of vogels voeren, maar als je dat in de zomer doet komen daar ook ratten op af. Soms gooien ze hele broden in de vijver. De ratten weten dat. Die zitten er op te wachten, net als de eendjes. En als ze zich eenmaal genesteld hebben raak je ze moeilijk kwijt. Want ratten zijn gewoontedieren. Als ze genoeg te eten krijgen eten ze ook niet va n het gif dat wij strooien. Want ze eten wat ze gewend zijn.”

Ratten duiken volgens Italiaander vaak op bij plekken waar aan de weg wordt gewerkt. Als het riool openligt kruipen ze naar buiten en gaan op zoek naar voedsel. Als ze dat in de omgeving vinden nestelen ze zich daar. Dat kan tot wel honderd meter van de open riool zijn. Volgens Italiaander en Weller rukken de ratten mede op door het werk aan de Buitenring. De gemeente zegt dat dat onwaarschijnlijk is.

Defecte rioleringVolgens de gemeente zijn woningeigenaren en verhuurders verantwoordelijk voor de bestrijding van ongedierte op hun eigen terrein. “Als er een gat zit in de riolering van de bewoner waardoor de ratten naar boven komen moet de bewoner er zelf voor zorgen dat de riolering gemaakt wordt. Als sprake is van een plaag en de volksgezondheid in het gedrang komt, heeft ook de gemeente een verantwoordelijkheid.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee