Deze vrouw beviel op haar 51ste na tal van tegenslagen

Naomi, toen 51 jaar oud, met haar pasgeboren dochter.

Naomi, toen 51 jaar oud, met haar pasgeboren dochter.© HBVL/Mirror

Naomi Gryn wilde zo graag een kindje krijgen dat ze al jaren aan het proberen was. Na een dure IVF procedure, beviel ze van een kindje. Nu, vier jaar later, doet ze haar verhaal aan de hele wereld.

HBVL/Mirror

Als twintiger was Naomi druk bezig met een carrière op te bouwen als documentairemaker in Londen. Ze leidde een druk en onregelmatig leven, voor haar was er toen geen tijd voor kinderen. Ze was al voorbij de dertig toen een zwaar auto-ongeluk haar leven even stil deed vallen. Een zware revalidatie zorgde ervoor dat ook in die jaren een kindje krijgen verre van ideaal was.

Alles veranderde toen Naomi 41 werd en ze iemand leerde kennen op een vlucht naar Nice. Het was liefde op het eerste gezicht tussen haar en de acht jaar jongere Pete. Toen ze op 44 en 37 jarige leeftijd wilden proberen om een baby te krijgen, kreeg Naomi twee miskramen. “Ik was helemaal kapot, en we gaven het op voor een tijdje”, vertelt ze aan de Mirror. “Maar toen ik mij beter begon te voelen, begonnen we opnieuw te denken aan onze opties.”

BevruchtingEen kindje krijgen via kunstmatige inseminatie is geen optie meer in het Verenigd Koninkrijk nadat de vrouw 43 jaar is geworden, dus Naomi trok naar Zuid-Afrika. “Elke keer als je kunstmatig geïnsemineerd wordt, fantaseer je een gouden toekomst met een baby’tje erin”, vertelt ze. “Het is een verschrikkelijk emotioneel proces van willen naar hopen tot ontgoocheling.”

Toen ze 50 was, kon ze ook daar niet meer terecht, maar haar man Pete duwde door en het koppel vertrok naar Barcelona. Opnieuw leverden de kosten en energie niets op. Het koppel had het al opgegeven, toen ze bericht kregen dat er nog twee ingevroren embryo’s klaar lagen om ingebracht te worden. “Ik had het tegen die tijd echt opgegeven. Ik begrijp nog altijd niet waarom ik uiteindelijk toch nog naar Barcelona ben vertrokken.”

Dubbele verrassingHet onverwachte gebeurde en Naomi en Pete waren in verwachting. “Ik ben letterlijk beginnen dansen van geluk!” vertelt Naomi. Niet zomaar één foetus, maar twee foetussen groeiden in de buik van de tegen dan 51-jarige vrouw. “Ik had gedacht dat mensen heel blij zouden zijn dat ik nog op mijn 51 een baby kon krijgen, maar niets was minder waar. Heel wat mensen kwamen zeggen hoe afschuwelijk ze het wel niet vonden dat ik op mijn leeftijd nog mama ging worden.”

Het tweede kindje haalde de geboorte niet, maar ondertussen heeft Naomi een gezonde dochter van vier, Sadie. Ze is dolgelukkig met haar gezinnetje. Toch zou ze geen andere vrouwen het aanraden om op die leeftijd nog zwanger te worden. “De risico’s zijn eigenlijk te groot en het was een ware gok”, voegt ze eraan toe. “Maar toch, ik zou nooit geen mama meer willen zijn!”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee