Broer wil zwijgen Abdeslam doorbreken

Mohamed Abdeslam.

Mohamed Abdeslam.© EPA

Mohamed Abdeslam heeft maandagavond op televisie aan zijn broer Salah gevraagd om zijn zelfgekozen stilzwijgen te doorbreken. Terreurverdachte Salah Abdeslam is de enige arrestant na de bloedige aanslagen van 13 november in Parijs.

AD/BELGA

,,Ik vraag aan mijn broer om te spreken'', zei Mohamed Abdeslam tegen de Franse zender RTL. Mohamed heeft gezien hoe de houding van zijn broer langzaam veranderde. ,,Tijdens mijn bezoeken aan België had ik het gevoel dat Salah bereid was om te praten. Enkele maanden later zat er een heel ander persoon voor mij. Ik heb echt kunnen vaststellen hoe hij meer in zichzelf gekeerd en meer gesloten was.''Aanslagen ParijsDe 27-jarige Salah Abdeslam was volgens de onderzoekers zeer nauw betrokken bij de voorbereiding van de aanslagen in Parijs. Daar vielen toen meer dan 130 doden. Na een klopjacht van vier maanden werd de Fransman die in België verbleef, opgepakt in Brussel. Eind april werd hij overgeleverd aan de Franse rechtbank. Hij is het enige lid van de terreurgroep die de aanslagen plande en pleegde die nog in leven is. Mohamed gelooft dat Salahs opsluiting niet zal leiden tot zijn deradicalisering. ,,Ik heb soms de indruk dat hij eerder nog meer geradicaliseerd dan gederadicaliseerd is.''De broer van Salah verwacht veel van het proces, maar denkt dat het op een ontgoocheling ,,voor ons allemaal'' zal uitdraaien als Salah beslist om te blijven zwijgen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee