Roemloos einde voor Boris

Een overzicht van de hal met audiovisuele apparatuur in Vianen.

Een overzicht van de hal met audiovisuele apparatuur in Vianen. © Jean-Pierre Jans

Als winnaar van ‘Idols’ was Bo Saris ooit wereldberoemd in Nederland. Nu wordt zijn apparatuur in een troosteloze loods aan de man gebracht. De curator van het failliete bedrijf van de zanger probeert zo nog enkele duizenden euro’s terug te halen.

Jan Cuijpers

Een grauwe maandagmiddag op één van de morsige industrieterreinen waarvan er zoveel liggen in het web dat de autowegen rond Utrecht hebben gesponnen. Aan de ene kant van de weg bedrijven die alles wat groot, zwaar en roestig is als core business hebben, aan de andere kant een aantal loodsen dat daar zonder al te veel kennis van planologie is neergekwakt. Her en der geparkeerde opleggers, aanhangers en enkele personenauto’s. Waar geen voertuigen zijn geparkeerd, staan enkele roestige afvalcontainers, die de totale uitstraling niet naar een hoger plan tillen. Welkom op de kijkmiddag van TroostwijkVeilingen.

Niet zomaar een kijkmiddag, maar eentje waar je de kwaliteit van audiospullen uit de failliete boedel van Bo-Rush, het bedrijf van Bo Saris, geboren Boris Titulaer, kunt keuren. Troostwijk adverteert met spullen afkomstig van Bo-Rush in de hoop daarmee extra mensen te trekken, vertelt Martijn van Schie, die de kijkers vanmiddag namens Troostwijk van tekst en uitleg voorziet.

Een paar jaar geleden trok dit soort kijkmiddagen nog honderden bezoekers

„Het zijn goede spullen en Bo Saris is toch een naam. Een paar jaar geleden trok dit soort kijkmiddagen nog honderden bezoekers”, aldus de veilingmedewerker. „Eerlijk gezegd valt het aantal kijkers vandaag me nog behoorlijk mee.” Het is dan twee uur, de loods is sinds één uur open en er hebben zich tot dat moment zegge en schrijve vijf geïnteresseerden gemeld. Ze komen kijken naar bijna vijfhonderd kavels die bestaan uit mixertafels, versterkers, microfoons, statieven, glitterballen, podiumdelen, dj-gear, instrumenten (drie accordeons), trussen en licht. Dat licht is weer onder te verdelen in spots en zogenaamde moving heads, beweegbare lichteffecten. Héél véél moving heads. Al die spullen zijn afkomstig van geluidsbedrijven die op deze manier van hun overjarige spullen af willen, of overgebleven van andere veilingen of nooit opgehaald.

„Troostwijk wacht tot er voldoende kavels zijn om een veiling te organiseren. Dat heeft geen zin voor slechts enkele kavels, dan kom je nog niet eens uit de kosten. Nu gooien we alle audiovisuele apparatuur op een hoop en hebben we een leuk aanbod”, aldus Van Schie. Maar eens even vragen waarom de aanwezige kijkers nou eigenlijk hier op af zijn gekomen. Jeroen („Geen achternaam, want ik sta hier in de baas zijn tijd.”) heeft nog nooit van Boris gehoord. Zelfs de opmerking ‘voormalig Idols-winnaar’ laat geen lampje branden. Hij voorziet hobbymatig schoolmusicals van licht en geluid en probeert hier goedkoop wat materiaal op de kop te tikken. „De trussen worden onmiddellijk afgekeurd om iets aan op te hangen, want er zitten butsen in”, ziet hij met een kennersoog.

Het echtpaar De Boer met dochter, schoonzoon en kleinkind is op zoek naar spullen waarmee de band in hun kerk kan optreden. De ouders hebben in een moeilijke fase van hun leven - de één was een psychisch wrak, de ander een junk - de Heer gezien en ook hun kroost is in het geloof. Van ene Boris hebben ze nog nooit gehoord. Bij Jan Hekkelmans uit Hilversum gaat wél een lampje branden bij de hint Idols, maar hij zit dan ook in de muziek. „Waarom ik hier ben? Tsja, de één zijn dood is nou eenmaal de ander zijn brood. Ik probeer jonge amateurbandjes op weg te helpen door goed geoutilleerde repetitieruimtes aan te bieden. En dan kom je kijken wat hier te vinden is. Nieuw is nou eenmaal duurkoop”, aldus de bandcoach.

De drugswereld zit er achter, al kan ik dat niet bewijzen

Ton Koning uit Volendam is de enige die meteen weet wie Boris is. Niet vreemd, want de eigenaar van geluidsbedrijf King Trading Show Techniek staat met zijn geluid en licht door het hele land, onder andere met de Cats Tribute Band. Hij zag op de site van Troostwijk zijn twee jaar geleden gestolen spullen en wil dat Troostwijk ze uit de veiling haalt. „Kijk naar de kleur en de lussen van de bekabeling op deze foto. Zit nog precies als op de dag van de diefstal. De drugswereld zit er achter, al kan ik dat niet bewijzen”, aldus de geluidsman, die van Troostwijk („Die zijn te goeder trouw.”) wil weten wie de aanbieder is.

De opzet van Troostwijk om extra publiek te trekken met de apparatuur van een bekende zanger lijkt te mislukken. Net zoals de opbrengst waarschijnlijk een druppel op een gloeiende plaat zal zijn., „maar wij mogen over de taxaties geen mededelingen doen”, aldus Van Schie, die grif toegeeft dat Troostwijk weliswaar adverteert met de naam van het failliete bedrijf, maar dat de inbreng in deze veiling slechts bestaat uit vier kavels. „Dat is alles wat ik aantrof, een theatermixer met toebehoren”, bevestigt curator Geelen. „Verder is er beslag gelegd op het woonhuis van Titulaer. Ik vrees dat ik op het eind van de rit niet iedereen het volledig verschuldigde bedrag kan betalen.”

Zo eindigt dus voorlopig de carrière van een begenadigd zanger. Als bijprogramma in een faillissementsveiling, waar in de echte wereld nauwelijks een hond op afkomt.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee