Attractieve verpakking tabak in de ban

© ANP

Sigarettenfabrikanten mogen hun waar niet langer verkopen in voor jongeren aantrekkelijke verpakkingen. Dat vindt staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. Hij heeft de Tweede Kamer voorgesteld de tabaksindustrie strengere regels op te leggen.

ANP

Van Rijn wil het gebruik van opvallende kleur, glimmend, doorzichtig en metalig materiaal en verpakkingen met 'bijzondere effecten' aan banden leggen. Ook mogen de tabaksfabrikanten wat hem betreft hun waar niet langer koppelen aan een bijzondere gelegenheid, zoals Koningsdag. De fabrikanten zouden met de opzichtige verpakkingen vooral jongeren willen aanspreken, die volgens de staatssecretaris extra gevoelig zijn voor deze marketingmethoden.

De tabaksindustrie is niet voor een gat te vangen, denkt Van Rijn. Zij zal vermoedelijk nieuwe manieren bedenken om haar product aan de man te brengen. Daarom wil de staatssecretaris het makkelijker maken nieuwe soorten verpakkingsreclame eveneens te verbieden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee