Baby's van dikkere moeders worden sneller ouder

© hbvl

Baby’s van moeders met overgewicht worden (biologisch) sneller ouder dan baby’s van moeders met een normaal gewicht. Dat blijkt uit onderzoek van Universiteit Hasselt en Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL). Zo’n 743 moeders en pasgeborenen werden onderzocht. Door stoffen in het bloed van de zwaarlijvige mama’s wordt de bescherming van het DNA van de baby’s een stukje korter, waardoor ze mogelijk meer risico lopen op ‘verouderingsziektes’ als hart- en vaataandoeningen en dementie later in het leven. “De preventie van die ziektes moet dus eigenlijk al vóór de conceptie beginnen.”

hbvl

743 nieuwe moeders - van 17 tot 44 jaar oud - hebben navelstrengbloed en een staal van de moederkoek afgestaan aan professoren en onderzoekers. “Het resultaat was opvallend: bij pasgeborenen met zwaarlijvige moeders waren de ‘telomeren’ beduidend korter. Telomeren zitten aan het uiteinde van de chromosomen, hun eerste functie is het beschermen van ons DNA”, beschrijft professor Nawrot. Tijdens ons leven worden die telomeren systematisch een stukje kleiner. En hoe korter de telomeren, hoe meer we de effecten van veroudering beginnen te voelen. “Want korte telomeren worden gelinkt aan ouderdomsziektes als hart- en vaataandoeningen, cognitieve ziektes als dementie, ouderdomsdiabetes en zelfs sterfte.”

BMIHoe snel we verouderen en wat er allemaal gebeurt met ons lichaam tijdens dat verouderingsproces wordt al jaren bij volwassenen bestudeerd, maar nu zijn ze met een onderzoek teruggegaan tot de conceptie. “Want bepaalde verouderingsziektes kunnen al heel vroeg ontstaan.”

Maar spelen er niet meer factoren dan overgewicht, worden die telomeren bij baby’s ook niet aangetast bijvoorbeeld door roken of leeftijd van de moeder? “Dat hebben we allemaal in het onderzoek opgenomen: ouderdom, etniciteit, sociale klasse, zwangerschapscomplicaties, het geslacht van de baby... Maar daarin vonden we geen opvallende verschillen tussen de moeders. Dat zagen we wel bij het gewicht: het meest uitgesproken was het bij moeders met een BMI (Body Mass Index) boven de 30, als je dus spreekt van obesitas. Maar ook vanaf een BMI van 25 waren de telomeren van de baby’s al korter dan die van baby’s met een moeder met normaal gewicht.”

FoetusMaar wat veroorzaakt die kortere telomeren dan, geven mama’s die - bijvoorbeeld via het bloed - al door aan hun baby’s?Nawrot: “Nee, door hun levensstijl produceren zwaarlijvige moeders ‘inflammatoire stoffen’ - stoffen die ontstekingen veroorzaken - en die zijn aanwezig in de placenta. Waardoor ze overgedragen worden op de foetus. Dat is de meest waarschijnlijke verklaring. De studie is zeer relevant als je weet dat 30 procent van de vruchtbare vrouwen in het Westen met overgewicht kampt.”

De kernboodschap is in feite: nog vóór de geboorte is de levenswijze van de moeder belangrijk voor de latere gezondheid van het kind. Kortere telomeren bij de geboorte betekenen minder ‘buffer’ voor factoren die tijdens het verdere leven de telomeren verder verkorten. De preventie van ziektes moet dus al héél vroeg gebeuren.”

Uiterlijk

Aan hun uiterlijk ga je het niet zien, het is niet zo dat die kinderen sneller rimpels of grijs haar krijgen. De veroudering manifesteert zich binnenin op ‘biologisch’ vlak.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee