Hete peper brandt gat in slokdarm van man

De extreem hete peper Bhut Jolokia.

De extreem hete peper Bhut Jolokia.© ANP

Een 47-jarige Amerikaan heeft een gat van 2,5 centimeter in zijn slokdarm overgehouden aan het eten van één van de heetste pepers ter wereld. De man deed mee aan een eetwedstrijd waarbij hij een hamburger met de gepureerde peper bhut jolokia achterover moest werken.

AD

Na het eten van de hamburger moest hij door flinke buikpijn meerdere malen kokhalzen en overgeven. Dit gebeurde zo vaak, dat er uiteindelijk een gat in zijn slokdarm ontstond. Door een tube ademenIn het ziekenhuis kwamen de artsen erachter dat het gat in zijn keel zo'n 2,5 centimeter groot was geworden. In de buik van de man had zich ,,een mix van hamburgers, uien en ander groen materiaal'' opgestapeld. De patiënt lag na een operatie uiteindelijk 23 dagen in het ziekenhuis. Hij kreeg al die tijd beademing en voedsel via een slangetje. Volgens de Journal of Emergency Medicine leed de Amerikaan aan het Boerhaave-syndroom. Een zeldzame, en vaak dodelijke medische complicatie die werd ontdekt door de Nederlandse dokter Herman Boerhaave. Zijn patiënt overleed in de 18e eeuw door een scheur in de slokdarm, die ontstond na overmatig overgeven door te veel voedsel.Heetste pepers ter wereldDe bhut jolokia is één van de heetste pepers ter wereld en komt vooral voor in het gebied Asssam in India. De chilipeper heeft een score van 855.000 op de scovilleschaal, de graadmeter voor de heetheid van pepers en sauzen. Ter vergelijking: tabasco heeft een waarde van tussen de 2.500 en 5.000.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee