‘Letste Limburger in LA’

Frans Bux (midden) met zijn zoon (vooraan) en vriend Piet (oorspronkelijk uit Doenrade) in het tandtechnisch bedrijf waarmee hij in Amerika altijd de kost heeft verdiend.

Frans Bux (midden) met zijn zoon (vooraan) en vriend Piet (oorspronkelijk uit Doenrade) in het tandtechnisch bedrijf waarmee hij in Amerika altijd de kost heeft verdiend.© Hans Heijnen

De film begint op 7 februari van dit jaar, de dag van de Super Bowl – de tweekamp om de kampioenstitel in het American Football – in de Verenigde Staten. Terwijl miljoenen Amerikanen, onder wie alle kinderen en kleinkinderen van Frans Bux, aan de buis gekluisterd zijn om het titanengevecht ‘live’ mee te maken, zit Frans zelf eenzaam op een stil plekje in huis voor zijn computer te kijken naar de beelden van een webcam die uitkijkt op de Markt in zijn geboortestad Sittard, een halve wereld verderop. Daar komt net de verregende carnavalsoptocht binnen.

Guus Urlings

Op woensdagavond 19 oktober beleeft hij zijn Limburgse première in Filmhuis De Domijnen in Sittard: ‘Letste Limburger in LA’, de nieuwste documentaire van filmmaker Hans Heijnen. Heijnen keerde voor deze film terug naar Los Angeles, naar het gezin van zijn oom Frans – Frank, in Amerika – Bux, die twintig jaar geleden de hoofdrol speelde in de documentaire ‘Uncle Frank’, goed voor een Gouden Kalf.

De voeten in Amerika, het hoofd in Zitterd. Zo omschrijft Hans Heijnen de levenshouding van zijn inmiddels 87-jarige oom (van moederskant). Frans en echtgenote Tiny wonen al ruim zestig jaar in Los Angeles, maar ze zullen Limburg en Sittard nooit helemaal loslaten. Frans luistert elke week via zijn pc trouw naar de voetbalverslagen op L1, speciaal – natuurlijk – naar de wedstrijden van Fortuna.

Zal de heimwee ooit verdwijnen? Waarschijnlijk niet. Maar terug nar Sittard willen ze niet, Frans en Tiny. Omdat ze te oud zijn voor die lange vliegreis, zeggen ze. Maar, vermoed Hans Heijnen, ook omdat ze de confrontatie met hun inmiddels volledig veranderde geboortestad niet meer aandurven. Want wie kennen ze daar nog?

Frans en Tiny Bux aan de ontbijttafel in LA - Foto: Hans Heijnen‘Letste Limburger in LA’ is op woensdag 19 oktober (20.00 uur) te zien in Filmhuis De Domijnen in Sittard, in aanwezigheid van Hans Heijnen. Daar is de film ook nog te zien op 28 en 29 oktober. Op 3 en 4 december zendt L1 de documentaire uit.

Woensdag in De Limburger een uitgebreider interview met filmmaker Hans Heijnen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee