‘Letste Limburger in LA’

Print
‘Letste Limburger in LA’

Frans Bux (midden) met zijn zoon (vooraan) en vriend Piet (oorspronkelijk uit Doenrade) in het tandtechnisch bedrijf waarmee hij in Amerika altijd de kost heeft verdiend. Afbeelding: Hans Heijnen

De film begint op 7 februari van dit jaar, de dag van de Super Bowl – de tweekamp om de kampioenstitel in het American Football – in de Verenigde Staten. Terwijl miljoenen Amerikanen, onder wie alle kinderen en kleinkinderen van Frans Bux, aan de buis gekluisterd zijn om het titanengevecht ‘live’ mee te maken, zit Frans zelf eenzaam op een stil plekje in huis voor zijn computer te kijken naar de beelden van een webcam die uitkijkt op de Markt in zijn geboortestad Sittard, een halve wereld verderop. Daar komt net de verregende carnavalsoptocht binnen.

Op woensdagavond 19 oktober beleeft hij zijn Limburgse première in Filmhuis De Domijnen in Sittard: ‘Letste Limburger in LA’,  de nieuwste documentaire van filmmaker Hans Heijnen. Heijnen keerde voor deze film terug naar Los Angeles, naar het gezin van zijn oom Frans – Frank, in Amerika – Bux, die twintig jaar geleden de hoofdrol speelde in de documentaire ‘Uncle Frank’, goed voor een Gouden Kalf.

De voeten in Amerika, het hoofd in Zitterd. Zo omschrijft Hans Heijnen de levenshouding van zijn inmiddels 87-jarige oom (van moederskant).  Frans en echtgenote Tiny wonen al ruim zestig jaar in Los Angeles, maar ze zullen Limburg en Sittard nooit helemaal loslaten. Frans luistert elke week via zijn pc trouw naar de voetbalverslagen op L1, speciaal – natuurlijk – naar de wedstrijden van Fortuna.

Zal de heimwee ooit verdwijnen? Waarschijnlijk niet. Maar terug nar Sittard willen ze niet, Frans en Tiny. Omdat ze te oud zijn voor die lange vliegreis, zeggen ze. Maar, vermoed Hans Heijnen, ook omdat ze de confrontatie met hun inmiddels volledig veranderde geboortestad niet meer aandurven. Want wie kennen ze daar nog?

 Frans en Tiny Bux aan de ontbijttafel in LA - Foto: Hans Heijnen

‘Letste Limburger in LA’ is op woensdag 19 oktober (20.00 uur) te zien in Filmhuis De Domijnen in Sittard, in aanwezigheid van Hans Heijnen. Daar is de film ook nog te zien op 28 en 29 oktober. Op 3 en 4 december zendt L1 de documentaire uit.

Woensdag in De Limburger een uitgebreider interview met filmmaker Hans Heijnen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen