Limburg scoort hoog met ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid

© ANP

Nergens in Nederland verzuimen werknemers wegens ziekte zo veel als in Limburg. Gemiddeld blijven Limburgers 12,2 dagen thuis per ziekmelding, bijna drie dagen langer dan werknemers in bijvoorbeeld Noord-Holland. Dat blijkt uit cijfers van het Nijmeegse bedrijf Acture, de grootste private uitvoerder van de Ziektewet in ons land. Ook zijn in Limburg de afgelopen vier jaar naar verhouding de meeste ziekte-uitkeringen verstrekt, zoals het kaartje aantoont.

Will Gerritsen

De cijfers sluiten aan op eerdere bevindingen dat het niet bijster goed is gesteld met de gezondheid van Limburgse werknemer, met name die in het zuidelijke deel van de provincie. Zo is het percentage mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering in Heerlen en Kerkrade het hoogst van het land, althans volgens cijfers uit 2013: 13,2 procent van de inwoners tussen 15 tot 65 jaar.

Werknemers kunnen niet alleen ziek worden door griep of hartklachten, maar ook door gezondheidsschade op het werk die door allerlei belastende omstandigheden worden opgeroepen. Denk bijvoorbeeld aan fysieke belasting. Zo moet in Nederland één op de vijf werknemers regelmatig veel kracht zetten, maakt ruim één op de drie werkers regelmatig herhalende bewegingen (en in de landbouw bijna twee op de drie), is één op de tien vaak blootgesteld aan trillingen en werkt één op de negen werkers vaak in een ongemakkelijke houding.

Ook kan de werkomgeving schadelijk zijn. Zo zegt ruim 3 procent van de werknemers regelmatig gevaarlijk werk te doen en wordt jaarlijks één op de tien werkkrachten getroffen door een arbeidsongeval. Daarnaast kunnen werknemers behalve fysiek ook psychisch zwaar worden belast: liefst 40 procent van alle werknemers werkt vaak tot altijd onder hoge druk.

Meer over het ziekteverzuim dinsdag in De Limburger.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee