Weer leven in V&D-pand Heerlen

© Luc Lodder

Met de (gedeeltelijke) invulling van de V&D op de Promenade in Heerlen komt een einde aan de leegstand op deze prominente plek in het centrum. Berden Mode begint er komende maand een outlet-winkel.

Marcel de Veen

De Heerlense V&D-vestiging is sinds 16 april j.l. gesloten. Dat gebeurde nadat de rechtbank in Amsterdam op de laatste dag van 2015 de V&D Group Holding BV en La Place BV failliet had verklaard. Het faillissement betekende niet dat alle ruim zestig warenhuizen in Nederland per direct gesloten werden. Het besluit van de rechtbank werd pas op 14 februari geëffectueerd.

UitverkoopVanaf 23 maart ging een deel van die winkels weer open voor een tijdelijke uitverkoop. Ook in Heerlen was dat het geval. In de week van 11 tot en met 16 april was er een run op de zaak aan de Promenade. Daarna sloot het rolluik. De allerlaatste V&D die dichtging was op 23 april om 12.00 uur in Hilversum. Sun Capital, de laatste eigenaar van V&D, zag zich genoodzaakt om het complete personeel (er waren zo’n 10.300 mensen werkzaam bij V&D en La Place) te ontslaan. Daarmee kwam een einde aan het imperium van Willem Vroom en Anton Dreesmaan, die hun eerste warenhuis in 1887 openden.

Roland Kahn. foto Marco Okhuizen

KahnDe Jumbo Groep Holding BV heeft inmiddels een deel van La Place overgenomen. Ondernemer Roland Kahn, eigenaar van modeketen CoolCat, maakte in juni bekend dat hij de merknaam V&D heeft gekocht. Hij wilde op korte termijn (augustus) onder de vlag van V&D een webshop openen. Rond die tijd lieten Kahn en zijn twee zakenpartners echter weten dat ze meer tijd nodig hebben voor hun online-activiteiten.

Een doorstart van de fysieke winkels zit er, zoals de zaken er nu voorstaan, niet in. Het failliete bedrijf heeft voor honderden miljoenen euro’s schulden uitstaan. Volgens de curatoren is er niet meer dan 54 miljoen euro beschikbaar om uit te keren.

De V&D-vestiging in Venlo sloot als laatste in Limburg de deuren. foto Laurens Eggen

GeschiedenisLimburg heeft negen vestigingen van V&D gehad. Brunssum sloot in 1990. Toen het Vendex-concern in zwaar weer terecht kwam, volgden in 2004 Kerkrade en Geleen. Door de economische recessie en het feit dat het concern niet (op tijd) wist in te spelen op de online-verkoop, kreeg V&D het steeds moeilijker. Eind 2015 leidde dat tot het faillissement. In Heerlen is de zaak dus sinds 16 april van dit jaar dicht. Op die dag was het ook einde verhaal voor Roermond. Twee dagen eerder was al Maastricht gesloten en op 14 april Sittard. Weert en Venlo hadden de twijfelachtig eer om het ’t langste uit te zingen: die twee filialen gingen op 21 april dicht.

In de (digitale) krant van woensdag meer over de outletzaak die Berden gaat openen in het V&D-pand.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee