Celstraf na aanbieden nep-Van Gogh voor 15 miljoen

De vervalste Van Gogh.

De vervalste Van Gogh.© AD

De 58-jarige Kerst W. uit Wanneperveen heeft negen maanden cel gekregen, waarvan drie maanden voorwaardelijk, omdat hij een nepschilderij wilde verkopen waarvan hij beweerde dat het van Vincent van Gogh was.

ANP

Hij gebruikte daarvoor vervalste brieven en een vals echtheidsonderzoek van het Van Gogh Museum. Het doek zou een voorstudie zijn van Van Goghs schilderij 'De Oogst', een werk uit de vaste collectie van het Van Gogh Museum.

Het schilderij werd internationaal aangeboden en vanuit verschillende landen is interesse getoond voor het werk. Om de echtheid van het schilderij aan te tonen maakte de oplichter gebruik van de valse documenten. De man was van plan het schilderij voor 15 miljoen te verkopen.Het balletje kwam aan het rollen nadat een tussenpersoon aangifte had gedaan. Hij had het nepwerk aangeboden gekregen.Volgens de rechtbank in Zwolle is dit een ,,ernstige vorm van misleiding''. Die kan leiden tot een enorme reputatieschade voor het Van Gogh Museum en kunsthandelaren. ,,Alleen maar om er financieel beter van te worden heeft de man zo ernstig afbreuk gedaan aan de waarde van documenten van een toonaangevend en respectabel museum.''Omstreden De verdachte stond bekend als een omstreden ondernemer. Zo had hij een hele rits bedrijfjes op zijn naam staan. Hij is vooral actief in de recreatiesector: W. is onder meer eigenaar van een jachtwerf. Ook runde W. in Wanneperveen een eetcafé, een watersportzaak en een sloepenverhuurbedrijf.In 2011 kreeg hij het aan de stok met een projectontwikkelaar over een vakantiepark in Wanneperveen. De ontwikkelaar legde beslag op meerdere vakantiehuisjes. Eerder had W. al een zakelijk conflict met een tandarts.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee