Geld witwassen in bevroren kippenvlees: vijf jaar celstraf

© De Limburger

Celstraffen van vijf jaar. Dat is het oordeel van de Arubaanse rechtbank over de drie ‘kipcashverdachten’. De rechtbank rekent het Rupert G. (72), José de S. (49) en de in Herten geboren Ramon H. (49) zwaar aan dat door hun toedoen een Venezolaans drugskartel in staat is gesteld tientallen miljoenen euro’s te verdienen met drugshandel in Europa.

Bram van der Heijden

Samen met de Roermondse vleeshandelaar Hennie van Rey zetten ze een ingenieus systeem op om miljoenen euro’s cashgeld buiten het zicht van de overheid te transporten van Nederland naar Aruba, vanwaar het geld weer werd doorgesluisd naar Venezuela.

De drie verdachten waren onderdeel van een netwerk dat volgens justitie 45 miljoen euro witwaste door geld in bevroren kippenvlees te verstoppen. De rollades werden vervaardigd bij het Roermondse bedrijf van Hennie van Rey Castimex.

ZwijgrechtRamon H. beriep zich eerder tegenover de rechtbank op zijn zwijgrecht, maar met zijn drie advocaten voerde hij tijdens de behandeling van de zaak geregeld overleg. Zeker nadat een van de andere verdachten, José de S., besloot voor het eerst te gaan praten over hetgeen er gebeurd is.

Het verhaal van José de S. komt vooral neer op ‘ik heb niets gedaan, zij waren het’. De 49-jarige geboren Arubaan is in de ogen van justitie de connectie tussen een Venezolaans drugskartel en het witwasnetwerk dat de ‘kipcash’ vervaardigde. Maar daar zegt hij niets van te weten. En al die bezoeken aan Venezuela dan, vroeg de rechter hem. „Daar wonen mijn vrouw en kinderen. Die bezoek ik meerdere keren per jaar.” Veel meer bereikte de rechter niet met het verhoor. Waarom hij vaker via de Venezolaanse hoofdstad Caracas naar Nederland reisde? „Tja, dat is goedkoper.” En waarom anderen wel over zijn rol bij het witwassen hebben gesproken in door de recherche afgetapte telefoongesprekken?

De staartEn weet u waarom ze u de ‘de staart’ noemen? „Dat weet ik ook niet. Ik weet daar helemaal niets van”, liet de man met zijn haar in een staart van zo’n twintig centimeter via zijn tolk weten.

Wel kwam hij nog met een opmerkelijk gegeven op de proppen. Hij vertelde Ramon H. en Hennie van Rey eens in Caracas van het vliegveld te hebben gehaald. Dat zou betekenen dat Van Rey minimaal één keer samen met Ramon H. naar Venezuela is gereisd, het land waar vermoedelijk het door hen witgewassen drugsgeld heenging. Wist Van Rey dus toch waar het geld naartoe ging? Of maakte hij alleen ‘onwetend’ de kiprollades met miljoenen euro’s klaar?

Net als Ramon H. hoorden ook José de S. en de derde Arubaanse kipcashverdachte, de 71-jarige Rupert G., vijf jaar cel plus een forse ontnemingsvordering tegen zich eisen. Een eis die nu dus door de rechtbank is overgenomen.

StrekenDe mannen kennen elkaar nog van een eerder drugs- en witwasgerelateerd strafproces, waarin De S. tot acht jaar en Rupert. G tot vier jaar cel werd veroordeeld. Justitie vermoedt dat ze hun streken niet zijn verleerd. Het Openbaar Ministerie wist in juni 2015 een kipcashcontainer met 2,8 miljoen euro te onderscheppen op Aruba en luisterde in de weken daaraan voorafgaand telefoongesprekken over dit transport af. Officier van justitie Bart Schmitz citeerde uitvoerig uit deze getapte gesprekken. Zo ontstond er een beeld van een ingenieus systeem, waarin deels in codetaal werd gecommuniceerd.

Zo stond een gram ‘kip’ voor duizend euro en werd gesproken over ‘koffiedrinken’ als er geld opgehaald moest worden. De Arubaanse justitie gaat niet uit van de slechts twee transporten die Hennie van Rey heeft bekend, maar van acht containertransporten. In totaal zou bijna 45 miljoen euro in kiprollades naar Aruba zijn verscheept. Een veel hoger bedrag dan eerder naar buiten gebracht door justitie. Het OM baseert dat bedrag op de inhoud van de tapgesprekken en de boekhouding van de bedrijven die werden gebruikt om de transporten te faciliteren.

Bovendien blijkt uit de getapte gesprekken, waaruit de officier van justitie uitvoerig citeerde, dat Van Rey en Ramon H. zich op zeker moment zorgen maken of ze hun kipcashbusiness nog kunnen doorzetten, of dat de andere kant een andere methode heeft gevonden om het geld te transporteren. „Dit duidt erop dat dit al veel langer aan de gang was”, aldus officier Schmitz. Maar wie was nu eigenlijk de grote baas binnen het kipcashnetwerk? Of was iedereen even belangrijk?

Spin in webJustitie zet het als volgt uiteen. Op Aruba was Rupert G. de spin in het web. Hij stond vrijwel met iedereen in contact. Ramon H. regelde vervolgens alles met Van Rey. Het was ook H. die Van Rey het commando gaf om een lading kipcash op transport te zetten. Bovendien regelde de geboren Hertenaar, die inmiddels 27 jaar op Aruba woont, dat de ‘geldkoeriers’ in Nederland - Aquiles C. en Hennie’s ex-vriendin Diana P. - ervoor zorgden dat het geld bij het Roermondse vleesbedrijf van Van Rey kwam. Van Rey zorgde vervolgens voor de verwerking van het geld in de kiprollades.

De laatste verdachte, Arubaan José de S., zegt zelf niets te weten van banden met een drugsnetwerk. Toch denkt justitie dat hij de witwascommando’s vanuit Venezuela ontvangt en in die hoedanigheid het hele kipcashproces in werking heeft gezet.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee