Aanpak van fraude tellerstanden samen met België

© ANP

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) gaat samen met de Belgische autoriteiten de fraude met tellerstanden van voertuigen aanpakken.

Edwin van der Aa

De samenwerking wordt woensdag bezegeld. Nederland en onze zuiderburen gaan onderling gegevens uitwisselen om dit soort fraude aan het licht te brengen. Een proef start begin november. Het terugdraaien van tellerstanden veroorzaakt volgens de landen grote economische schade, brengt eerlijke concurrentie tussen autohandelaren in gevaar en kan negatieve effecten hebben op de veiligheid van weggebruikers.Een steekproef toonde al aan dat van zo'n vijf procent van de voertuigen die uit België in Nederland ingevoerd wordt, de kilometerstand was teruggedraaid. Van voertuigen die van Nederland naar België gingen was met 20 procent van de tellers gerotzooid. Minister Schultz: ,,Voor de veiligheid van consumenten is dit van belang, en ook om te voorkomen dat zij worden opgelicht bij hun aankoop. Voor autobedrijven betekent het dat oneerlijke concurrenten eerder tegen de lamp lopen."De uitwisseling van data is echt bedoeld voor fraudebestrijding en mag niet voor andere doelstellingen aan derden meegedeeld worden, laten de partijen weten.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee