Mannen tegen jongens in München

Verslagenheid bij de spelers van PSV nadat Lewandowski Bayern op 3-1 heeft gezet.

Verslagenheid bij de spelers van PSV nadat Lewandowski Bayern op 3-1 heeft gezet. © ANP

PSV kan al zijn kaarten zetten op overwinteren in de Europa League. Bayern München maakte de kampioen van Nederland gisteren zo goed als kansloos voor een vervolg in de Champions League: 4-1.

Maarten Wijffels

Hoe lang zou PSV in de wedstrijd kunnen blijven? Dat was de vraag vooraf. Even leek het boek binnen 20 minuten al dicht te kunnen. Maar uiteindelijk viel het doek pas na een uur. Het was Arjen Robben die toen de beslissende 3-1 voor Bayern inleidde, als terechte beloning voor zijn dwingende spel. Helemaal aan het einde werd het nog mooier voor de Nederlander die met een staande ovatie van het veld ging toen hij van zijn trainer een publiekswissel kreeg.

PSV stond erbij een keek ernaar. Op de ruime nederlaag viel alles bij elkaar weinig af te dwingen. Het was mannen tegen jongens, al verdiende PSV toch een compliment voor de wijze waarop het na een dramatisch eerste half uur nog terug in de wedstrijd kwam.

In een fase van 20, 25 minuten was er iets te zien van de veerkracht van vorig seizoen in Europese duels. Toen Narsingh na 41 minuten met een wonderschone knal in de bovenhoek voor 2-1 zorgde, kwamen er zelfs twee uitstekende mogelijkheden op de 2-2. Zeker een schot van dichtbij van Pereiro had beter verdiend. Zijn inzet in de doelmond was prima geplaatst, maar Manuel Neuer toonde dat hij niet voor niets de keeper van de wereldkampioen is.

PSV hoopte in zijn derde Champions Leaguewedstrijd op een ongeduldig Bayern. Een onzuiver Bayern. En dat laatste was zeker het geval in de eerste helft, waarin de thuisploeg liefst 15 kansen kreeg. Wat vooral opviel: elke onderbroken aanval van PSV was meteen goed voor een levensgevaarlijke counter aan de overkant. In de Champions League is de trend dat de topploegen in steeds minder balcontacten en steeds minder tijd hun doelpunten maken. De 2-0 van Kimmich was daar gisteren weer een schoolvoorbeeld van. Op het middenveld had PSV de bal, die kwam bij Pröpper die een matige aanname had en meteen in een duel werd afgebluft door Xabi Alonso. Twee, drie passes verder lag het leer achter Jeroen Zoet.

Cocu had ervoor gekozen om dit keer niet met een vijfmans achterhoede te beginnen. Maar juist met combinaties door het centrum stichtte Bayern zijn meeste gevaar. Dat viel PSV ondanks het logische krachtsverschil wel aan te meten. Thomas Müller mocht te vaak in de rug van de centrale verdedigers opduiken, uitblinker Robben mocht te vaak zomaar een bal inspelen op lewandowski in de spits en hem dan uit de kaats terug ontvangen.

Vooraf zei Robben dat het hem verrast op welk niveau hij alweer zit zo kort na zijn rentree. Gisteren lukte tegen zijn oude club zeker nog niet alles, maar je ziet op zo’n avond wel zijn meerwaarde voor het team. Ze geven hem graag en vaak de bal bij Bayern. Het was ook uit een dribbelactie van Robben dat de wedstrijd na 61 minuten in het slot ging. Bij de tweede paal kopte Lewandowski raak voor 3-1. Wel erbij zeggen dat Robben ook tegenover de minste PSV’er stond. Tegen een topteam als Bayern komen de aanvallende acties van Jetro Willems er niet uit op zo’n avond, en zijn verdedigende kwetsbaarheid wordt alleen nog maar uitvergroot.

Uiteindelijk kreeg Robben ook nog zijn goal, de 4-1. De kopbal over Jeroen Zoet heen was op zich niet heel bijzonder, de aanval die eraan vooraf ging wel. Over zeker 40, 50 schijven werd PSV zoek getikt. En daarmee werd het verschil toch nog treffend uitgebeeld.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee